Blog: Gratis innoveren?

Blog: Gratis innoveren?

Een weblog van Puck van Holsteijn. Zij is directeur van HortiHeroes en schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Goed of niet goed…
…dat er regionale valleys en campussen uit de grond worden gestampt.
…dat er nog steeds een grote nadruk ligt op fysieke locaties.
…dat de basis van innovatie vaak bij de eigen R&D afdeling ligt.

Zonder zelf precies het juiste antwoord te kunnen geven op bovenstaande stellingen, durf ik wel te zeggen dat het niet om de gebouwen zelf gaat, maar dat de nadruk zou moeten liggen op het bouwen van een community, een innovatieve groep van heel diverse mensen en organisaties die elkaar weten te vinden, inspireren en activeren.

Daarnaast ben ik ook van mening (en dit blijkt gelukkig ook uit onderzoek) dat het betrekken van meerdere en verschillende medewerkers in de organisatie om mee te denken over verbeteringen, gratis kennisoverdracht en vernieuwingen met zich meebrengt. Een veel grotere en spannende stap is voor veel bedrijven: open innovatie. Ook hier blijkt in de praktijk dat juist het inbrengen van kennis en creativiteit van binnen en buiten voor het ontwikkelen en uitvoeren van ideeën naar producten en diensten leidt tot succesvolle innovaties.

Uit eigen ervaring weet ik dat het werken in twee totaal verschillende sectoren (metaalsector & food & flower industrie) je inspireert en aanzet tot vernieuwing. Ik werk nu ruim een jaar 2 dagen in de week voor HortiHeroes en 2 dagen in de week voor Wire Weaving BV. Bij HortiHeroes hebben we veel kennis en kunde hoe je een goede community bouwt en hoe je innovatie aanjaagt als persoon, bedrijf en sector. Door mijn werk bij HortiHeroes sta ik veel meer open voor samenwerking met diverse partners en word ik geënthousiasmeerd om met (jong) talent aan de slag te gaan. Recent ben ik in gesprek gekomen met een Achterhoekse incubator (shii.nl) en zijn er al 3 toffe ideeën ontstaan die het al meer dan 100-jarig bestaande bedrijf in de achterhoek aanzet tot het uitwerken van nieuwe producten en aanzet tot samenwerking met startups en jong talent. Daarentegen kan ik mijn jarenlange ervaring in de metaalsector en de relaties die ik daar heb opgebouwd ook weer inzetten in de ontwikkeling van programma's en events voor HortiHeroes. Een echte win-win situatie dus!

Natuurlijk kan niet iedereen bij twee bedrijven werken, maar laat eens een paar van je eigen medewerkers een aantal dagen in een andere afdeling, locatie of misschien zelfs ander bedrijf meelopen om nieuwe ideeën op te doen voor de eigen functie en het bedrijf.
 
HUPHUP en start met GRATIS INNOVEREN, kom in actie en zoek de juiste mensen binnen de eigen organisatie of juist daarbuiten om je te helpen met het aanjagen van innovatie.

Bron: Puck van Holsteijn

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v