Week van de Klasseboer: Wat schaft de pot?
Geplaatst op 19 mei 2025

Het thema van deze editie verwijst naar een tijd waarin men simpelweg at wat er op tafel kwam zonder keuze of luxe. Eten wat je voorgeschoteld krijgt en niet kieskeurig zijn. Als het je niet aanstond, moest je maar honger lijden. In een wereld waar supermarkten uitpuilen van producten uit alle windstreken, vergeten we soms hoe voedsel wordt geproduceerd en waar het vandaan komt. Tijdens deze bijzondere week maken leerlingen op een tastbare manier kennis met lokaal geteelde producten – rechtstreeks van de boerderij. Voorzitter Henk Kerkers kan niet wachten totdat het startschot is gegeven: “Het zou geweldig zijn als ieder kind mag ontdekken hoe onze lokale bodem kan zorgen voor lekker gezond eten op ons bord.”
Smakelijke opening
De start van deze themaweek wordt op maandag 19 mei 2025 smakelijk gevierd in samenwerking met Tommy Tomato S’kool. De bovenbouw van een lokale basisschool leert tijdens een kookworkshop alles over gezonde en lokale producten vers van de boerderij. Daarna volgt een rondleiding over de boerderij van Klasseboer Sonja Vermeulen in Sint Hubert. Pers is uiteraard, mits vooraf aangemeld, van harte welkom.
Kijkje in de keuken van de boer
Honderden leerlingen uit ruim 75 schoolklassen trekken eropuit om te ontdekken hoe hun eten groeit en wordt verwerkt. De deelnemende educatieboeren bieden niet alleen een rondleiding, maar organiseren ook proefmomenten en leuke activiteiten rondom hun producten. Wat er precies uit de "pot" komt? Dat blijft voor veel leerlingen een smakelijke verrassing!
Recordpoging
Daarnaast sluit de Week van de Klasseboer aan bij de landelijke Week van de Schooltuin. Op donderdag 22 mei 2025 doen diverse Klasseboeren mee aan de recordpoging voor de grootste (school)tuinles ooit. Tijdens de Grote Wortelles duiken de leerlingen samen met de boeren de bodem in en leren zij op een speelse manier alles over de oorsprong van voedsel.
AB Werkt levert niet alleen financiële steun, maar ontwikkelde ook educatieve spellen om het bezoek nóg leuker en leerzamer te maken. Voor de onderbouw is er een memoryspel ontworpen en voor de bovenbouw een interactieve opdracht waarin leerlingen ontdekken of producten uit de grond, van een boom, uit de stal of uit de kas komen. Op deze manier krijgen jongeren niet alleen meer waardering voor landbouw en voedselproductie, maar raken zij wellicht ook enthousiast over een toekomst in de groene sector. En wie weet wat nog meer.
(Foto: ChatGPT)