Van der Plas, Bromet en Van der Wal op bezoek

Van der Plas, Bromet en Van der Wal op bezoek

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november en de daarop volgende kabinetsformatie heeft Glastuinbouw Nederland intensief contact met politici en ambtenaren. Dat doen we door één-op-één gesprekken, bijeenkomsten en door bewindslieden, (kandidaat-)Kamerleden en ambtenaren uit te nodigen een kijkje te komen nemen op glastuinbouwbedrijven en van ondernemers zelf te horen waarom de sector van belang is voor Nederland. Soms gebeurt dat ook in samenwerking met andere organisaties uit de keten.

Tweede Kamerleden Laura Bromet en Suzanne Kröger (GL-PvdA) waren woensdag 8 november te gast bij micro-groentenkwekerij Koppert Cress in Monster (zie foto). Rob Baan en Kyra Broeders van Glastuinbouw Nederland namen de Kamerleden mee in de kas en vertelden de politici hoe de tuinbouw een grote bijdrage kan leveren aan de energietransitie en een duurzame en gezonde toekomst. Telers streven ernaar op klimaatneutrale wijze gezond voedsel en bloemen en planten te kweken die huizen en steden kunnen vergroenen.

Caroline van der Plas bezoekt Trade Fair
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) doopte 8 november de naar haar vernoemde roos ‘Sweet Caroline’ van kwekerij Voorn Spray Roses uit Luttelgeest. Dat gebeurde tijdens de Royal FloraHolland Trade Fair in Aalsmeer, waar het BBB-Kamerlid door CEO Steven van Schilfgaarde werd rondgeleid. Hij benadrukte dat de sector moet kunnen bouwen op een stabiel en betrouwbaar overheidsbeleid en wees onder meer op het belang van het verlaagd btw-tarief op sierteeltproducten. De BBB behoudt, volgens Van der Plas, graag een floriserende sierteeltsector in Nederland.

Diezelfde dag kreeg Jesse Schevel, lobbyist van Glastuinbouw Nederland, gelegenheid tijdens een bijeenkomst van de BBB-achterban in Zevenhuizen toe te lichten hoe de glastuinbouw aankijkt tegen thema’s als Energie en Water. Zo kwamen de fiscale maatregelen van het kabinet rond de energiebelasting aan bod, evenals het Convenant Energietransitie Glastuinbouw en de EU-Kaderrichtlijn Water. Vanuit het Hoogheemraad Schieland & Krimpenerwaard waren veel waterschapsbestuurders aanwezig van onder meer: GL-PvdA, Partij voor de Dieren, CDA en VVD. Met de in grote getale aanwezige telers concludeerden de politici dat op deze dossiers maatwerk noodzakelijk is voor de glastuinbouw.

Minister Van der Wal in gesprek met SIGN
Demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) bezocht donderdag 2 november de Innovatie Expo 2023. In de stand van Stichting Innovatie Glastuinbouw en Kas als Energiebron kreeg zij uitleg over circulaire tuinbouw: van energieverduurzaming, biodiversiteit tot hoogwaardige en meervoudige inzet van grondstoffen voor gezondheid en geluk. Ook landbouwminister Piet Adema (CU) en zijn collega Hugo de Jonge (CDA) voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening deden een rondgang over de Expo.

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v