'Cruciale aanpassingen Europese middelenwet’

'Cruciale aanpassingen Europese middelenwet’

In het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie stond het halveren van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tegen 2030 centraal. Jan Huitema (Europarlementariër VVD/Renew Europe), een van de zeven onderhandelaars voor de wet, benadrukt het belang van deze middelen voor boeren en telers in de bescherming van hun gewassen tegen ziektes en plagen. Gisteren stemde de milieucommissie in het Europees Parlement vóór de aangepaste wet.

Na maanden onderhandelen wist Huitema de volgende cruciale aanpassingen te bewerkstelligen:
 
1. Alternatieve opties voor boeren en telers: Op basis van voorstellen van Huitema worden er drastische veranderingen gemaakt om de toelating van laag-risicomiddelen en biologische middelen te versnellen.
 
2. Flexibiliteit in reductiedoel: Huitema heeft een handrem in de wet gebouwd. Als in 2029 onvoldoende alternatieve middelen op de Europese markt beschikbaar zijn, kan het reductiedoel van de Commissie alsnog worden aangepast. Daarnaast krijgen lidstaten zelf de optie om jaarlijks te bekijken of er voldoende alternatieve middelen beschikbaar zijn. Als blijkt dat er onvoldoende reductie heeft plaatsgevonden, zonder dat de lidstaat hiervoor verantwoordelijk kan worden gehouden, kan de Europese Commissie dit niet afkeuren.
 
3. Focus op minder emissies: In plaats van enkel te kijken naar het verminderen van het aantal gebruikte gewasbeschermingsmiddelen, is er nu meer oog voor het sturen op het verminderen van emissies.  Deze verschuiving in de wetgeving is volgens Huitema essentieel om de milieu-impact ook daadwerkelijk te verminderen en tegelijkertijd productie te behouden.
 
Jan Huitema: "Boeren en telers gebruiken gewasbeschermingsmiddelen om hun gewassen te beschermen tegen bijvoorbeeld ziektes en plagen. Eenzijdig inzetten op halvering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vergroot het risico op mislukte oogsten dramatisch. Dat leidt tot pure voedselverspilling. Bovendien zijn de ingezette middelen, van zaaizaden tot diesel, dan voor niets geweest. Daar is niets duurzaams aan. We moeten inzetten op alternatieven, zoals laag-risicomiddelen en biologische middelen. Daarmee kunnen we onze voedselgewassen blijven beschermen en de meest risicovolle middelen uitfaseren. Ik ben blij dat de milieucommissie van het Europees Parlement vandaag voor mijn aanpassingen in de wet heeft gestemd."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v