20 bedrijven testen biodiversiteitsstroken

20 bedrijven testen biodiversiteitsstroken

Eind 2024 is Wageningen U&R Business Unit Glastuinbouw samen met twintig glastuinbouwbedrijven verspreid door Nederland gestart met het aanleggen van biodiversiteitsstroken van 250 m² naast hun kassen. In deze stroken worden twee speciaal samengestelde bloemenmengsels, bestaande uit eenjarige, tweejarige en meerjarige planten getest. Doel is om de biodiversiteit te versterken en natuurlijke vijanden van kasplagen aan te trekken. Tegelijkertijd wordt onderzocht hoe deze stroken de invlieg van schadelijke plagen beïnvloeden. De uitdaging is om een goede balans te vinden: zoveel mogelijk nuttige insecten aantrekken zonder het risico op plagen te vergroten.

"We kijken binnen dit project naar een breed scala aan gewassen, waaronder paprika, potplanten, tomaat, chrysant, gerbera, cymbidium, lelie en aardbei. Om een gunstige omgeving te creëren voor natuurlijke vijanden, werken we met een variatie aan planten en struiken. Deze bieden schuilplekken, nectar, alternatieve prooien en pollen, waardoor een diverse populatie nuttige insecten zich kan vestigen en ondersteund wordt. Op elk van de bedrijven is een biodiversiteitsstrook aangelegd, maar ook een controleveld van 250 m² met kort gemaaid gras. Door deze twee situaties te vergelijken, kunnen we de impact van de biodiversiteitsstroken nauwkeurig meten. Ook kijken we naar de rol van groene dooradering en de invloed van omliggende vegetatie op de effectiviteit van de stroken."

Op basis van literatuur en eerder onderzoek zijn twee bloemenmengsels ontwikkeld. Het eerste mengsel richt zich op het aantrekken van predatoren zoals gaasvliegen, zweefvliegen en lieveheersbeestjes, die helpen bij de bestrijding van bladluizen. In het tweede mengsel zijn juist planten weggelaten die aantrekkelijk zijn voor trips, om het risico op deze plaag te minimaliseren. Twaalf bedrijven hebben het eerste mengsel ingezaaid, acht het tweede. "We kijken heel gericht naar wat werkt in de praktijk. Welke planten trekken nuttige insecten aan, zonder dat je tegelijkertijd extra risico’s binnenhaalt? Daarnaast zijn op de testlocaties vier soorten jonge bomen geplant die bepaalde bladluissoorten aantrekken. Deze bladluizen vormen geen bedreiging voor de kasgewassen, maar dienen als voedselbron voor natuurlijke vijanden en dragen zo bij aan geïntegreerde plaagbestrijding."

Lees hier verder

Bron: Wageningen U&R BU Glastuinbouw

Deel artikel