Natte winter, droge zomer

Natte winter, droge zomer

Het KNMI presenteerde afgelopen week de nieuwe klimaatscenario’s en overhandigde het eerste rapport aan minister Harbers van I&W. Op basis van gegevens van het IPCC (ontwikkeling in de CO2-emissie) is het effect op het klimaat berekend. Het werken met scenario’s betekent over het algemeen dat er onzekerheden zijn en dat klopt voor de lange termijn. Er is echter ook een aantal zekerheden gepresenteerd. Het klimaat verandert. Noord-Europa wordt natter en Zuid-Europa wordt droger. De temperatuur in West-Europa stijgt sneller dan verwacht en daar heeft KNMI vooralsnog geen verklaring voor.

De winters worden natter en de zomers worden droger. In de zomer neemt het aantal zware buien toe, kortom de frequentie van de extremen neemt toe en de extremen worden extremer. Overigens geeft het KNMI aan dat de weersextremen van de afgelopen jaren gedeeltelijk zijn toe te schrijven aan klimaatverandering, maar niet volledig.

Voorbereiden op veranderingen
De zeespiegel stijgt de komende decennia beperkt, omdat het een traag systeem is. Dat betekent echter dat de zeespiegel de komende eeuwen zal blijven stijgen, ook al neemt de CO2-emissie af. De stijging van de zeespiegel zal in West-Nederland leiden tot verzilting van het oppervlaktewater. De stijging van de temperatuur leidt tot warmer oppervlaktewater. Beide ontwikkelingen zijn slecht voor de waterkwaliteit.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v