Prins USA wordt onderdeel van de GreenV-groep

Prins USA wordt onderdeel van de GreenV-groep

GreenV, de internationaal opererende groep van toeleveranciers in de tuinbouwsector voegt opnieuw een bedrijf in de kassenbouw toe aan zijn portfolio, ditmaal in de Verenigde Staten. De groep die op dit moment bestaat uit Prins Group (kassenbouw), Stolze (installatietechniek) en HT Verboom (interne transportsystemen) neemt een meerderheidsbelang in het bedrijf Prins USA, dat als lokale kassenbouwer een significante speler is in de Verenigde Staten. Naast het belang dat GreenV verkrijgt, blijft het lokale management aan als aandeelhouder.

Prins USA is vooral actief aan de Oostkust van de Verenigde Staten en in toenemende mate ook aan de Westkust. Het bedrijf levert integrale kassenbouwprojecten inclusief installatietechniek, transport- en klimaatbeheersingssystemen, service en onderhoud voor de tuinbouwsector.

GreenV groep werd eind 2020 gevormd als combinatie van Prins Group en Stolze. Prins USA betekent voor de groep alweer de tweede acquisitie dit jaar, nadat eerder HT Verboom werd overgenomen in juli 2022. Het Amerikaanse familiebedrijf is met Prins Group als leverancier, naast een breed netwerk aan andere tuinbouwleveranciers, al jaren actief in de kassenbouw in de Verenigde Staten. Het was echter nooit onderdeel van Prins Group en om die reden geen onderdeel van de toenmalige transactie in 2020 die leidde tot de formatie van GreenV.

Verenigde Staten belangrijke eindmarkt
Met deze overname wordt Prins USA integraal onderdeel van de GreenV groep en diens ambities die onder meer gericht zijn op verdere groei in Noord-Amerika. Volgens GreenV CEO Jan Derck van Karnebeek zal Prins USA gaan fungeren als springplank naar verdere groei in Noord-Amerika, een belangrijke eindmarkt voor GreenV: “We willen wereldwijd de lokale referentie zijn in de realisatie van grootschalige en innovatieve kassenbouwprojecten en onze klanten helpen met diepgaande kennis van lokale (markt)omstandigheden. We hebben een brede set van competenties (o.m. automatisering, watermanagement, lichtopbrengst en -sturing, klimaatbeheersing – red.) die we op wereldwijde schaal kunnen aanbieden en op tijd en binnen budget kunnen leveren. Vandaar dat onze expansiestrategie gericht is op enerzijds het versterken van onze regionale footprint en anderzijds het toevoegen van nieuwe competenties. De recente overname van Verboom Transportsystemen door GreenV in juli 2022 is daarvan een heel goed voorbeeld.”

Prins USA werd zo’n 30 jaar geleden opgericht en vertegenwoordigde vanaf begin jaren negentig Prins Group in de Verenigde Staten. Vanaf 2016 heeft Geert van Veen (voormalig grootaandeelhouder van Prins Groep) het bedrijf, dat samen met een aantal lokale Amerikaanse aandeelhouders wordt bestuurd, versterkt.

Joe van Wingerden, oprichter van Prins USA, zegt over de overname: “Ik ben erg blij dat ons bedrijf met de toevoeging van GreenV een stabiele nieuwe aandeelhouder krijgt die onze business en mensen door en door kent. Samen met hen kunnen we onze bedrijfsprocessen verder professionaliseren, nieuw talent aantrekken en ons dienstenpallet uitbouwen. Tegelijkertijd zullen we het familiebedrijf met korte en toegankelijke communicatielijnen blijven dat we altijd zijn geweest. Wat dat betreft zal er niets veranderen.”

Van origine richtte Prins USA zich vooral op sierteelt, maar de afgelopen jaren ook meer op andere gespecialiseerde gewassen waaronder groenten. Hiermee is het assortiment van diensten uitgebreid waarmee klanten in toenemende mate één aanspreekpunt hebben voor hun kassenbouwprojecten. Het bedrijf heeft inmiddels een trackrecord in het bouwen van steeds complexere kassen en een reputatie deze ‘on-time-in-budget’ te realiseren. “Prins USA kan nu in haar thuismarkt gaan profiteren van de andere competenties die we binnen GreenV hebben (en nog verwachten te acquireren – red.). Onze andere bedrijven krijgen op hun beurt een aanzienlijk betere marktentree in Noord-Amerika, met een eigen operatie ter plaatse inclusief de zo belangrijke service en het continue onderhoud waar onze klanten om vragen”, aldus Van Karnebeek.

Prins USA zal binnen GreenV als aparte werkmaatschappij gaan opereren. Betrokken partijen verwachten de transactie begin 2023 af te kunnen ronden. Financiële details worden niet bekendgemaakt.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v