Grootste tuincentrum van IJsland gebouwd

Grootste tuincentrum van IJsland gebouwd

Garðheimar is een familiebedrijf dat zich richt op alles wat te maken heeft met een groene levensstijl, planten, bloemen, decoraties, cadeaus, producten voor huisdieren en tuingereedschap en -materiaal van hoge kwaliteit. De strategie van het bedrijf is om een duurzaam bedrijf te runnen waar mensen tijd kunnen doorbrengen en kunnen genieten van de sfeer die gecreëerd wordt te midden van diverse vegetatie, en om goede service te bieden op basis van kennis en ervaring. Nadat Garðheimar te horen kreeg dat hun tuincentrum plaats moest maken voor nieuwe woongebouwen, greep het bedrijf dit aan als een kans om hun droom waar te maken: een milieuvriendelijk en klimaatbestendig tuincentrum van 7.250 m2 bouwen in Reykjavik.

Garðheimar selecteerde verschillende partners om hen te helpen bij de bouw van wat volgens hen een van de mooiste tuincentra ooit zou worden. Het ontwerp van het gebouw was in handen van PK Arkitektar, met hulp van Ferils engineering, Landslags en Hafstudio. Smiemans Projecten BV, gespecialiseerd in de bouw van tuincentra over de hele wereld, bouwde de klimaatbestendige constructie. Stolze is al jarenlang partner van Smiemans en werd geselecteerd als leverancier voor het ontwerp en de bouw van de gehele elektrotechnische installatie en de irrigatiesystemen van het Gardheimar project.

Tussenverdieping in een 12 meter hoog gebouw
Het 90 meter brede gebouw heeft een asymmetrisch dak en een centrale hal van 25 meter breed en 12 meter hoog, waar een tussenverdieping is gerealiseerd om plaats te bieden aan kantoren, kantine en recreatieruimtes voor het personeel van Garðheimar. Het tuincentrum heeft ook een restaurant en veel aantrekkelijke shop-in-shops. Het magazijn wordt voorzien van een groen dak.

Architectonisch natuurlijke uitstraling
Het asymmetrische dak geeft allure aan het vooraanzicht van het nieuwe tuincentrum. De grote ramen aan de voorkant zorgen voor de verbinding tussen buiten en binnen en bieden de mogelijkheid om veel producten uit te stallen. Verder zorgen de natuurlijke zonwering van de verticale houten jaloezieën en het groene dak voor de biofiele uitstraling die bij het bedrijf past. Een overdekte gang rond het buitenterrein zorgt ervoor dat klanten ook bij slecht weer comfortabel kunnen winkelen.

Klimaatbestendige en energiezuinige constructie
Vanwege het onstuimige klimaat van IJsland is de dakconstructie gebouwd met speciaal ontwikkelde goten die aansluiten op 200 mm dikke sandwichpanelen, zodat er meer draagkracht is en minder condensatie. Deze extra brede geïsoleerde regengoten hebben een extra grote capaciteit om overlast bij hevige regenval of sneeuwval te voorkomen. Dit alles resulteert in meer comfort en veiligheid en een energiebesparing van meer dan 40%.

Duurzame klimaatregeling
Stolze ontwierp en bouwde de elektrotechnische installatie en het irrigatiesysteem in overeenstemming met de strategie van Garðheimar om een duurzaam bedrijf te zijn. Dankzij de installaties kan Garðheimar de hoeveelheid benodigde energie, water en meststoffen tot een minimum beperken en tegelijkertijd zorgen voor optimale omstandigheden voor zowel de planten als de klanten. De installatie bestaat uit een door Stolze zelf ontwikkelde klimaatregelaar die de hele installatie in het tuincentrum regelt, inclusief ventilatie, verwarming, irrigatie en verlichting. Weersvoorspellingsgegevens worden gebruikt om het klimaat van het tuincentrum te regelen, waardoor het geheel nog duurzamer en energiezuiniger wordt.

Bron: Stolze

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v