Delphy Glasgroententeam op studiereis naar SiciliŽ

Delphy Glasgroententeam op studiereis naar SiciliŽ

Begin december is het Delphy Glasgroententeam voor een studiereis naar SiciliŽ afgereisd. De bedoeling was om in een korte periode zoveel mogelijk kennis op te doen van de diverse groentengewassen. Lees hieronder een verslag van de reis.

In totaal staat er 6.000 ha tuinbouw op Sicilië, vrijwel uitsluitend bestaande uit tunnelkassen. Het kennisniveau is hoog, er staan mooie gewassen. Het meest geteelde gewas is veruit tomaat, er wordt een breed scala aan specialty tomaten geteeld. Daarnaast worden er o.a. aubergine, komkommer, paprika, avocado, aardbei en papaja in tunnels geteeld.

Ook Sicilië kampt met arbeidstekorten in de tuinbouw. Om op arbeid te besparen, maken tomatentelers gebruik van strakgespannen touwen. Ze laten de planten horizontaal naar het volgende touw groeien, om ze vervolgens door te clippen. Op deze manier kan het meeste werk lopend worden gedaan. De gewaswerkzaamheden worden over het algemeen erg nauwkeurig uitgevoerd. Ongeveer 20-40% van de werknemers in de tuinbouw zijn Italianen, maar het overgrote deel komt uit Noord-Afrikaanse landen, zoals Tunesië. Het minimumloon bedraagt 6-8 euro per uur.

De gewassen staan sterk en generatief. Zelfs in de donkerste maand december, is er nog aanzienlijke lichtsterkte, met stralingsniveaus van 550-600 watt op het hoogtepunt van de dag. De buitentemperatuur in deze tijd overdag varieert tussen de 14-20° C en ‘s nachts zakt de temperatuur naar 5° C. De hoeveelheid licht en de grote dag-nacht verschillen zijn de belangrijkste reden waarom de gewassen sterk en generatief staan. Sommige kassen hebben verwarming die ze gebruiken wanneer de buitentemperatuur 5° C is of als de kastemperatuur 8° C is. In de zomer kan het tot wel 50° C worden, daarom worden schaduwnetten gebruikt vanaf maart, sommige kassen hebben sproeiers boven de kas om te koelen.

Gewas
80% van de groenten op Sicilië worden geteeld in de grond en de andere 20% op substraatmatten, waarvan voornamelijk op kokosmatten die voor 2-3 teeltcyclussen worden gebruikt. Telers die gebruik maken van kokosmatten gebruiken tempex om de wortels op optimale temperatuur te houden. Het hergebruiken van drainwater wordt vrijwel niet gedaan. Zaden worden opgekweekt door plantenkwekers en geleverd als trayplanten in plugs, die direct in de grond of een substraat worden geplant.

Tunnelkassen met anti-condens folie om druppelvorming op het gewas te voorkomen. Het folie wordt elke 2-3 jaar vervangen omdat de anti-condens werking dan vermindert. Op Sicilië wordt voornamelijk bronwater gebruikt, afkomstig van een diepte van 140 meter. Het water heeft hoge EC-waarden, variërend tussen de 2,5 tot soms wel 6,0 mS. Het bronwater bevat met name natrium en chloor. De hoge EC-waardes hebben aanzienlijke invloed op de smaak van de tomaten, wat een onderscheidend kenmerk is van de tomaten uit Sicilië. De hoge zoutwaardes verhogen wel het risico op bodemverzilting, wat de groei van gewassen aanzienlijk kan belemmeren. Het is daarom ook belangrijk zorgvuldig irrigatiebeheer toe te passen om verziltingsproblemen te voorkomen.

Plagen waar veel telers last van hebben in tomaat zijn Tuta absoluta, tomatengalmijt, Cladosporium, echte meeldauw. Bedrijven hanteren diverse benaderingen voor gewasbescherming, waarbij sommige actief natuurlijke vijanden inzetten, terwijl anderen volledig vertrouwen op chemie. Aan de andere kant zijn er ook bedrijven die uitsluitend kiezen voor groene gewasbescherming, dit als gevolg van de eisen die supermarkten stellen. Ook ToBRFV vormt een probleem op Sicilië, maar er worden veel sterke resistente rassen geteeld tegen het virus. Daarnaast worden hygiëneregels toegepast, zoals hand- en voetontsmetting, evenals het dragen van beschermende kleding door bezoekers of personeel.

Albani OP is een telerscoö peratie die verschillende gewassen teelt voor 50% Italiaanse markt en de rest voor Europese landen zoals Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Ze telen op 200 ha. De locatie die we bezochten had verschillende tomatenrassen staan, onder meer Levante F1 (Seminis), Axiany XR (Axia Seeds), Interventino en een aantal proefrassen van het zaadbedrijf Harmoniz. Veel ToBRFV resistente rassen. De onderstam die wordt gebruikt is Optifort (De Ruiter/Bayer).

Harmoniz Seeds is een veredelingsbedrijf opgestart door een samenwerking van Tomatech en Nirit Seeds. Ze veredelen tomaat en paprika voor zowel low tot high-tech tuinbouw. Ze focussen op kwaliteit, smaak en resistentie. Op Sicilië onderscheiden ze zich van de talrijke concurrentie in Italië (45 zaadfirma's) door zich te richten op de veredeling met nadruk op speculaties, smaak en resistentie. We brachten een bezoek aan een proefkas waar een uitgebreide variëteit aan tomatenrassen wordt geteeld. De gewassen staan er erg goed bij en vertonen een gezonde groei, ook de smaak was uitstekend. Er wordt goed geobserveerd hoe ze zich onder andere weren tegen ToBRFV. Harmoniz Seeds heeft sinds 2023 ook een proef/demokas in het Westland bij ’s- Gravenzande.

Lees hier het volledige verslag terug

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v