'Alert op schimmelziektes bij aanplant in voorjaar'

'Alert op schimmelziektes bij aanplant in voorjaar'

Door de energie problematiek in de glastuinbouw wordt er over het algemeen met minder energie geteeld. Dit heeft onder andere invloed op het kasklimaat. Door bijvoorbeeld een lagere temperatuur stijgt de luchtvochtigheid. Dit in combinatie met minder belichting tijdens de teelt in het voorjaar maakt de plant gevoeliger voor schimmelziektes. Ook deze zachte winter geeft een hogere druk van schimmelziektes buiten de kas. Beide factoren kunnen dus voor o.a. een hogere infectiedruk van Pythium spp. en Phytophthora spp. zorgen. PROPLANT is een sterk systemisch fungicide voor de bestrijding van deze schimmels (oömyceten). Maar stimuleert ook de wortelontwikkeling van jonge groentenplanten voor een betere start van het groeiseizoen, zo laat UPL Benelux weten.

"Het huidige middelenpakket in glasgroenten tegen oömyceten (Phytophthora spp., Pythium spp. en valse meeldauw) is niet breed. Een van de toegelaten middelen is PROPLANT. Het middel werkt preventief, curatief en anti-sporulerend. De werkzame stof propamocarb (722 g/L) wordt opgenomen via het blad en via de wortels van de plant. Propamocarb is een lipiden-syntheseremmer en verstoort de vorming van schimmelcelwanden door de synthese van fosfolipiden en vetzuren te verstoren. Een druppel- of aangietbehandeling heeft een preventief en curatief effectief op Pythium spp. en Phytophthora spp."
 
PROPLANT is effectief in verschillende stadia van de ontwikkelingscyclus van de schimmel: mycellium groei, sporuleren en kieming van de sporen. Bovendien bevordert het de wortelgroei. "PROPLANT fungeert niet alleen als fungicide, maar bevordert ook de groei van de wortels. Het kan daarom worden ingezet om de plant door een moeilijke periode heen te helpen. Bijvoorbeeld bij het aanplanten, stekken, oppotten en verspenen van de plant of bij een zware vruchtdracht. Uit onderzoek, uitgevoerd door Vertify, is dit effect terug te zien in plantontwikkeling en plantlengte onder stressvolle omstandigheden, in dit geval een Pythium infectie (zie grafiek). In dit onderzoek zijn komkommerplanten met Pythium geïnoculeerd, waarna een eerste toepassing is gedaan met PROPLANT en een referentie product. De toepassingen zijn na 1 week herhaald. Na de behandelingen wordt een betere plantlengte gemeten. Dit laat zien dat door inzet van PROPLANT de plant beter stressvolle situaties kan verdragen. Het preventief inzetten van PROPLANT zorgt voor een snellere, uniformere en krachtigere ontwikkeling van planten."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v