Hommelbestuiving ook beter voor houdbaarheid

Hommelbestuiving ook beter voor houdbaarheid

Het is bekend dat het bestuiven van aardbeien met hommels leidt tot een betere opbrengst en kwaliteit. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat hommelbestuiving ook een positief effect kan hebben op de houdbaarheid van het fruit.

"Hommels gebruiken een unieke bestuivingsmethode - 'buzz' bestuiving," legt Biobest's IPM en Pollination Specialist - Dr Liam Harvey uit. "Hierbij laten ze hun vleugelspieren trillen met een frequentie van 200-400 Hz. Door het gezoem gaan de helmknoppen trillen en komen er grote hoeveelheden stuifmeel op de hommel terecht."

Verbeterde opbrengst
"Hommels zijn effectieve bestuivers van aardbeibloemen en hun bezoek leidt tot meer vruchtzetting - meer aardbeien per plant en een hogere opbrengst voor de telers. Deze zeer efficiënte bestuivers kunnen ook de algemene kwaliteit van de aardbeien verbeteren. Wanneer de bloemen goed bestoven zijn, zijn de vruchten groter, gelijkmatiger van vorm en hebben ze een betere textuur en smaak."

Verbeterde houdbaarheid
Naast de positieve invloed op kwaliteit en opbrengst leidt hommelbestuiving volgens Dr. Harvey ook tot een aanzienlijk betere houdbaarheid van de vruchten. "De houdbaarheid van aardbeien wordt voornamelijk bepaald door factoren als de rijpheid van de vruchten, de behandelings- en opslagmethoden en de omgevingsomstandigheden," zegt Harvey. "Daarnaast blijkt uit onderzoek dat bestuiving door hommels kan leiden tot een betere houdbaarheid - door een rodere kleur, lagere suiker/zuur-verhouding en betere stevigheid."

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v