Vespiformis-System pakt bladtrips doeltreffend aan

Vespiformis-System pakt bladtrips doeltreffend aan

Met de lancering van Vespiformis-System zet Biobest een volgende stap in de bestrijding van invasieve bladtripssoorten. Hoofdrolspeler is Franklinothrips vespiformis. Deze vraatzuchtige predator gaat actief op zoek naar prooi op bladeren en verbetert zo bestaande bestrijdingstrategieën.

"Invasieve bladtripssoorten zijn een groot probleem in paprika- en siergewassen," zegt Ines De Craecker, productmanager Beneficials. "Ze zijn afkomstig uit Zuidoost-Azië en kunnen als eitjes op geïmporteerde stekken de gewassen infiltreren. Deze eitjes zijn moeilijk te detecteren. Eenmaal aanwezig, veroorzaken de volwassen trips schade door bladoppervlakken aan te prikken en af te schrapen. Hierdoor neemt de fotosynthetische capaciteit af en staat de sierwaarde van gewassen als gerbera onder druk. Bovendien kunnen ze plantenvirussen overbrengen. Effectieve bestrijdingsmaatregelen zijn dan ook zeer dringend.”

Voorheen waren de meeste bestrijdingsstrategieën gericht op bloementrips, zoals de Californische trips (Frankliniella occidentalis) en werden natuurlijke vijanden zoals orius laevigatus en Amblyseius cucumeris ingezet. De invasieve bladtrips hebben echter heel andere kenmerken, ze zijn groter, hariger en leven op de bladeren. Traditionele oplossingen zijn dan ook ontoereikend, waardoor telers vaak hun toevlucht nemen tot breedspectrum spuitmiddelen.

Actief op zoek
"Vespiformis-System bestrijdt invasieve trips op het blad," legt Koen Merkus, IPM- en bestuivingsspecialist, uit. "In tegenstelling tot de reguliere bestrijders, die zich beperken tot specifieke stadia van trips of habitatvoorkeuren, zoekt Franklinothrips vespiformis actief naar en consumeert het alle ontwikkelingsstadia van trips." Met Biobests kennis en ervaring is een grootschalig kweeksysteem ontwikkeld dat garant staat voor een betrouwbare en hoogwaardige aanvoer van deze roofzuchtige trips. Vespiformis-System wordt per 1000 adulten geleverd in een duurzame, biologisch afbreekbare verpakking, en geadviseerd als curatieve maatregel tegen trips.

Effectieve duurzame bestrijding
"Vespiformis-System is een waardevol instrument bij de bestrijding van invasieve bladtrips en zorgt voor een gezond en productief gewas," zegt De Craecker. "Het is compatibel met andere biologische oplossingen en dankzij de unieke werking een betrouwbare en effectieve oplossing voor duurzame tripsbestrijding."

 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v