Polyversum tegen Fusarium oxysporum

Polyversum tegen Fusarium oxysporum

Dit jaar zijn er veel problemen geweest met de verwelkingsziekte Fusarium in diverse groenteteelten onder glas. Ook in het najaar kan een Fusarium aantasting voorkomen op de stengel, splitsing van de plant of op de wortels. In de basis is het belangrijk om hier met de teeltstrategie (kasklimaat, hygiëne, etc.) rekening mee te houden. Voor het bestrijden van stengel Fusarium in paprika zijn in onderzoek van Groen Agro Control goede resultaten behaald met het fungicide Polyversum. In het najaar van 2022 zijn er in verschillende teelten ervaringen op gedaan met Polyversum om Fusarium aantasting op de stengel en splitsing te voorkomen. "Wees dus alert op Fusarium aantasting in het najaar en neem tijdig de juiste maatregelen", aldus UPL.

Polyversum is een bio-fungicide met een uniek actief ingrediënt op basis van de schimmel Pythium oligandrum. Pythium is een bekende schimmel in vele teelten en wordt vaak geassocieerd met wortelproblemen. Er zijn echter ook goede pythium schimmels, zoals Pythium oligandrum, die niet plantpathogeen zijn maar juist andere schimmels parasiteren. Polyversum is een formulering van deze schimmel in combinatie met een voedingsbodem, wat directe ontkieming van de sporen bevorderd. Polyversum kan worden ingezet als gewasbeschermingsmiddel en laat een goede werking zien op een breed spectrum aan schimmels, zoals Fusarium solani, Fusarium oxysporum, Pythium ultimum en Phytophthora cactorum.

Resultaten in petrischaalproef
In 2022 heeft Groen Agro Control onderzoek uitgevoerd naar Fusarium oxysporum in de paprikateelt. In dit onderzoek zijn verschillende Fusarium stammen bij paprikatelers verzameld, om deze vervolgens op een petrischaal te inoculeren. Er zijn 2 behandelingen gebruikt: een controle behandeling en een Polyversum behandeling. In de controle behandeling is 1 ponsje met de Fusarium geplaatst onderaan de petrischaal. In de Polyversum behandeling is 1 ponsje met de Fusarium en 1 ponsje van Polyversum tegenover elkaar aan de buitenkant van de petrischaal geplaatst. Na 10 dagen is de Fusarium groei in beide behandelingen gemeten (in cm) en vervolgens is de effectieve bestrijding van Polyversum op de Fusarium berekend.

Na 10 dagen incuberen heeft de Fusarium in de controle behandeling bijna de volledige petrischalen volgroeid. In de behandeling met Polyversum is de groei van Fusarium met 66% geremd. Door de aanwezigheid van Polyversum is de groei van Fusarium dus sterk gereduceerd. POLYVERSUM verspreidt zich snel en zorgt dat de Fusarium niet verder kan groeien.

Advies Polyversum op stengel-Fusarium
Polyversum mag in een breed aantal glastuinbouw gewassen worden ingezet, bijvoorbeeld de bedekte teelt van paprika, tomaat, komkommer en sierteeltgewassen. Voor stengel-Fusarium wordt een preventieve inzet van 5-7 dagen voor een kritische periode geadviseerd door middel van een gewasbehandeling (0,3 kg/ha). Bij het aanhouden van een hoge druk in de kas of een tweede kritische periode is het herhalen van de toepassing van belang (maximaal 4 toepassingen per 12 maanden).
 
Daarnaast gelden de volgende algemene voorwaarden voor het toepassen van Polyversum:

  • Zorg dat de filters in de spuitapparatuur een maaswijdte van maximaal 50 Mesh hebben.
  • Meng de Polyversum in voldoende water (10-20 L), kort roeren, en voldoende tijd geven voor een goede menging van de suspensie (maximaal 30 min).
  • Zorg dat de spuitapparatuur vooraf grondig is schoongemaakt, en geen resten van fungiciden meer bevat.
  • Voeg de Polyversum suspensie vervolgens als laatst aan de spuittank toe, en zorg dat de roerinrichting aanstaat, ook tijdens het toepassen, voor een homogene suspensie.
  • Tankmix Polyversum niet met fungiciden die een werking hebben op Pythium schimmels.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v