Nieuwe IPM-inzichten dankzij Adviesgenerator

Nieuwe IPM-inzichten dankzij Adviesgenerator

Met de toenemende combinatie van chemische en biologische middelen en het brede assortiment aan natuurlijke vijanden wordt geïntegreerde gewasbescherming (IPM) steeds uitdagender. Welke middelen zijn er tegen een ziekte of plaag? Hoe zijn deze toegelaten in mijn teelt? Royal Brinkman introduceert samen met Agro4all een nieuwe tool, die antwoorden geeft op deze vragen en het adviesproces digitaliseert en overzichtelijk maakt: de Adviesgenerator.

95% van de Nederlandse telers past biologische gewasbescherming toe om ziekten en plagen te bestrijden. Wanneer deze aanpak niet voldoende is, wordt er een combinatie ingezet van biologische en chemische gewasbescherming. De combinatie van al deze middelen wordt steeds ingewikkelder. Welke natuurlijke vijanden zijn er reeds ingezet en welke middelen hebben neveneffecten? De Adviesgenerator vereenvoudigt de IPM-strategie door de juiste middelen te selecteren voor een specifieke teelt of plaag. Bijzonder hieraan is dat het nieuwe digitale platform alle toegelaten chemische en biologische middelen combineert met natuurlijke vijanden in één overzichtelijk advies aan de teler.

Een complete database voor elke teelt
Royal Brinkman signaleerde dat de informatievoorziening in de tuinbouwsector op het gebied van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen en hun toepassingen beter kon. In samenwerking met Agro4all is de Adviesgenerator ontwikkeld. Deze digitale tool genereert een optielijst voor de teler, welke gewasbeschermingsmiddelen in de eigen situatie zijn toegestaan. Zo kan er bijvoorbeeld gefilterd worden op teelt, teeltsysteem, ziekte, plaag of onkruid. Naast de optielijst is er per product extra informatie beschikbaar; zoals alle toepassingsadviezen van het etiket, aanvullende toepassingstips en neveneffecten op natuurlijke vijanden. Alle informatie die een teler nodig heeft op het gebied van gewasbescherming komt zo snel en gemakkelijk aan bod. De app is kosteloos te downloaden via de App Store en Google Play Store onder de naam Agro4all en beschikbaar voor alle teelten en plagen in Nederland.

Wettelijke en actuele informatie conform CTGB
Veel kennis zit volgens Productmanager Gewasbescherming Thomas Kern nu in de hoofden van specialisten en adviseurs. “Zij zouden veel meer bezig moeten zijn met het ondersteunen van telers in hun teeltstrategie. Detailinformatie over middelen moet makkelijk vindbaar zijn en voor iedereen transparant,” aldus Thomas. Met alle veranderingen op het gebied van wetgeving voor gewasbescherming is het voor telers lastig om up-to-date te blijven. Wettelijke gebruiksvoorschriften kunnen snel veranderen. Daarom is de database van de Adviesgenerator gelinkt aan het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). De informatie die de Adviesgenerator beschikbaar stelt, is daarmee altijd actueel.

Datagedreven aanpak
Royal Brinkman werkt momenteel in samenwerking met telers aan de doorontwikkeling van de huidige versie van de Adviesgenerator. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om data vanuit MyScout toe te passen in de digitale tool. Hierdoor wordt de informatie vanuit de Adviesgenerator nog beter afgestemd op een specifieke en persoonlijke situatie. De Adviesgenerator draagt bij aan een datagedreven gewasbeschermingsaanpak. Hiermee slaat Royal Brinkman de brug van data naar waarde en wordt gewasbescherming makkelijker gemaakt.

Bron:

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v