Inzet hommels verbetert productie kiwi's

Inzet hommels verbetert productie kiwi's

Kiwiplanten zijn tweehuizig: er bestaan aparte mannelijke en vrouwelijke planten. Daardoor zijn bestuivers cruciaal voor een goede kruisbestuiving en hoge commerciële opbrengsten. Een recente proef van Biobest in Griekenland toont aan dat hommelnesten zorgen voor een efficiënte en betrouwbare bestuiving, met als resultaat een hogere opbrengst, uniformere vruchten en een stabiele vruchtkwaliteit.

In deze nieuwe studie werd onderzocht wat het effect is op opbrengst en vruchtkwaliteit wanneer hommels worden ingezet in vergelijking met de aanwezige natuurlijke bestuivers. De proef vond plaats in een gevestigde boomgaard van de variëteit Hayward, aangeplant met 670 bomen per hectare. Voor deze test werden hommels geïntroduceerd met een dichtheid van drie Multi-Hives per hectare. Dit gebied werd met netten afgescheiden van het controlegebied.

Elke Biobest Multi-Hive bevat drie afzonderlijke hommelkolonies in een weerbestendige doos en zorgt voor minstens zes weken betrouwbare bestuiving in de openluchtteelt. Om het effect van de hommelstrategie te evalueren, werden op drie afstanden van de Multi-Hives – 3, 11 en 25 meter – vruchten verzameld van telkens vier bomen.

7% opbrengstverhoging
“De inzet van hommelnesten leidde tot 7% meer opbrengst per hectare in vergelijking met het controlegebied,” zegt Spiros Kavouras, Global Technical Specialist (IPM & Bestuiving) bij Biobest. “Dat bewijst hoe efficiënt hommels bestuiven: ze zorgen voor een betere vruchtzetting en hogere productiviteit.”

In een Hayward-kiwiboomgaard bedraagt de gemiddelde opbrengst zo’n 30 ton per hectare, afhankelijk van de leeftijd van de boomgaard, het teeltbeheer en de lokale omstandigheden. Een toename van 7% betekent zo’n 2,1 ton extra per hectare – een mooie bonus voor de teler.

Meer verkoopbaar fruit dankzij hommels
Daarnaast toonden de resultaten aan dat hommels een positief effect hadden op de verdeling van de vruchtgrootte. Het aandeel verkoopbaar fruit (95-130 g) steeg van 77% naar 80% bij inzet van hommels in plaats van enkel natuurlijke bestuiving.
“Bemoedigend is ook dat de hommels zorgden voor een betere uniformiteit en consistentie in de sortering van de vruchten,” zegt Spiros. "Het gemiddelde vruchtgewicht lag iets hoger: 112 gram vergeleken met 109,9 gram in het controlegebied. Het drogestofgehalte bleef stabiel, wat erop wijst dat de vruchtkwaliteit behouden bleef."

Samenvattend zegt Spiros: “Om de opbrengst, uniformiteit en kwaliteit van kiwi’s te optimaliseren, raden we aan om de natuurlijke bestuiving aan te vullen met drie hommel-Multi-Hives per hectare. Zo verhoog je de bestuivingsefficiëntie aanzienlijk.”

Bron:

Deel artikel