Bijeenkomst Het Nieuwe Telen Braam druk bezocht

Bijeenkomst Het Nieuwe Telen Braam druk bezocht

De begeleidingscommissie onderzoek en daarmee bijna compleet bramentelend Nederland, bezocht op 31 augustus de proef ‘Het Nieuwe Telen Braam’. In dit onderzoek zijn we hard op weg naar een toekomstbestendige bramenteelt. De groep kreeg een presentatie van Pim Kleeven en Bart Jongenelen, beiden van het Delphy ISFC in Horst. Aansluitend volgde een bezoek aan de proefkas waar de twee rassen Sweet Royalla en Von op 5 juli jl. waren geplant.

nmiddels zijn de opzet en uitgangspunten van de onbelichte bramenteelt met de rassen Sweet Royella en Von bij de telers bekend. Er is volop gediscussieerd over de nieuwe manier van telen, namelijk een optimalisatie van de teelt op een energie-efficiënte manier. Het gewas braam leent zich qua gewasopbouw en spreiding voor een teelt met RTR. RTR staat voor Radiation Temperature Ratio. De Radiation-Temperature Ratio wordt gebruikt om de temperatuur lichtbalans in de kas te optimaliseren. De RTR laat de gewenste streeftemperatuur zien bij een bepaalde lichtinval. Op basis van de gemeten lichtinval (PAR) en de gekozen RTR-strategie wordt de streeftemperatuur berekend. In deze najaarsteelt braam worden drie fases in RTR strategie gehanteerd: 12 graden basis +3 graden bij elke 10 mol licht in week 27 t/m 29 ; In week 30 t/m 35 is dit 12+4,5 en vanaf week 36 14+3.
Er is door de BCO gesproken over lichtstress, waterstress en de gewasfotosynthese. Op deze vlakken is nog onvoldoende kennis aanwezig. Er zijn dus grote stappen voorwaarts te maken richting optimalisatie van de bramenteelt.

Lees hier verder

Bron: Glastuinbouw Nederland

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v