Weer drukt vraag naar gas

Weer drukt vraag naar gas

De daggasprijs voor komende week wordt op dit moment ingeschat tussen 60 en 70 €ct/m3. De temperaturen blijven naar verwachting tot eind januari boven het langjarig gemiddelde bewegen en de stevige zuidwestenwind drukt de vraag naar gas en steenkool. Vrijwel al het onderhoud aan Noorse gasvelden en gasinstallaties is afgerond, waardoor er dagelijks bijna 350 miljoen m3 gas richting Noordwest-Europa komt. Pas eind januari staat er weer onderhoud gepland volgens de website van Gassco.

Dat meldt AgroEnergy in haar wekelijkse marktupdate.

De EPEX-prijzen blijven ook omlaag gedrukt worden door de wind. Voor dit weekend wordt een gemiddelde dagprijs onder 100 €/MWh ingeschat en na het weekend loopt dit weer op naar ca. 120 €/MWh. De kans is groot dat er met name in de nacht weer enkele zeer lage (of zelfs negatieve) uurprijzen worden genoteerd.

De Aziatische LNG-prijzen liggen inmiddels over de hele linie hoger dan de Europese LNG-prijzen. Dit zorgt er voor dat er nu al mondjesmaat LNG-tankers doorvaren naar Azië. Zeker de tankers die op spotbasis worden verkocht, hebben de flexibiliteit om het LNG te leveren aan de duurste markt. Als deze prijsverhouding doorzet dan is het onvermijdelijk dat er in februari en maart veel meer tankers het ruime sop kiezen richting Azië. Gezien de vulgraad van de Europese voorraden is dat niet direct problematisch, zeker omdat de verwachting is dat Europa in het tweede kwartaal weer LNG kan aantrekken als de vraag in Azië afneemt. Vooralsnog staan er nog voldoende LNG-aanlandingen op de planning in de komende twee weken: 6 stuks in Nederland, 18 in GB, 6 in België en 12 in Frankrijk.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v