Vorst in aantocht

Vorst in aantocht

Vanaf het komende weekend laat de weersverwachting een lagere temperatuur zien, met in de nacht kans op lichte nachtvorst. Ook de temperatuur overdag lijkt tot de eerste week van december nauwelijks meer boven de 5 graden Celsius uit te komen. Dat komt overeen met 1 tot 3 graden onder het langjarig gemiddelde voor de tijd van het jaar.

De lagere temperatuur in combinatie met minder wind kan daardoor voor hogere spotprijzen zorgen, met name bij elektriciteit. De markt verwacht op dit moment voor volgende week een gemiddelde EPEX-prijs van 120 €/MWh, aldus AgroEnergy.

Huidige gasaanvoer goed
De huidige gasaanvoer is momenteel goed. Zoals aangegeven wordt de Noorse exportcapaciteit maximaal benut. Bovendien komen er nog steeds LNG-schepen naar het Europese continent. Opvallend was dat er deze week een LNG-schip dat richting Europa voer, plots de koers verlegde naar Brazilië (vanwege de hevige hittegolf is daar extra elektriciteitsvraag).
Voor Nederland ligt het aantal schepen dat verwacht wordt iets lager dan een jaar geleden. Tot het einde van de maand worden er momenteel tot vijf schepen verwacht bij de Nederlandse terminals. Terwijl dat een jaar geleden in dezelfde periode nog zeven waren. Met de huidige vulgraad van de gasvoorraden lijkt de markt hier echter nog niet onder de indruk te zijn.

Gasvoorraden
Voor de komende weken zal de gasmarkt vooral kijken of de vulgraad van de gasvoorraden (significant) onder het niveau van een jaar geleden zal gaan dalen. Op dit moment is de gemiddelde Europese vulgraad zo’n 5 procentpunt hoger dan een jaar geleden. Zolang dit het geval is, lijkt het aannemelijk dat de neerwaartse prijsdruk op de energiemarkten aan kan houden.
 

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v