'Snelweg H2 klaar in 2030'

'Snelweg H2 klaar in 2030'

Waterstof is een kansrijke optie voor een fossielvrije energiehuishouding en zal daarin zeker een plaats krijgen. Of, wanneer en in welke mate de glastuinbouw daar gebruik van kan maken, blijft koffiedik kijken. Blue Terra schetste de perspectieven en initiatieven, Gasunie vertelde over de aanleg van de landelijke hoofdinfrastructuur. Die moet al in 2030 klaar zijn.

Robert Solleveld trapte de workshop af door aan te geven dat ook Glastuinbouw Nederland  waterstof als kansrijke optie beschouwt voor de middellange en lange termijn. Na een sectorale verkenning van de wensen en mogelijkheden is samen met de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen een bidbook uitgebracht met projectvoorstellen voor onderzoek en demonstratie en is een position paper rond dit thema opgesteld. Waterstof gaat er komen en hopelijk kan de glastuinbouw daar in bepaalde regio’s mee uit de voeten. Kas als Energiebron stelt een programma op om de toepassing van waterstof te stroomlijnen en te versnellen.

Prijs zal dalen
Sluitende business cases zijn voorlopig niet te verwachten. Energie-expert Arjen de Jong van Blue Terra gaat daarbij uit van minimaal vijf jaar, bleek tijdens zijn presentatie. Hij benoemde als voordelen van waterstof (H2) dat het in tegenstelling tot elektriciteit eenvoudig is te vervoeren en op te slaan en dat het zowel dicht bij afnemers als ver daar vandaan (in de woestijn, bij windparken op zee) kan worden gemaakt. Wereldwijd is er sprake van snelle opschaling, waardoor de prijs geleidelijk lager zal worden dan nu.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v