Kapers op de kust?

Kapers op de kust?

Ook de komende weken staan er nog temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde op het programma. In combinatie met windkracht 3 à 4 op land en een beetje zon is de kans groot dat de EPEX-prijzen volgende week het patroon van deze week vervolgen. Richting het einde van volgende week duikt het kwik onder 15 graden Celsius, maar echte kou blijft voorlopig uit, aldus AgroEnergy.

Aan de vraag naar gasgestookte elektriciteitscentrales verandert dus ook weinig. Voor de komende weken is het vooral interessant om te zien wat er gaat gebeuren met het LNG-aanbod. Varen er inderdaad boten door naar Zuid-Korea en Japan of blijven ze voor de Europese kusten wachten tot de prijzen oplopen en er ruimte komt bij de terminals en in de gasvoorraden?

Specifiek voor Nederland droogt het aanbod enigszins op. Na de ontvangt van meerdere gevulde tankers in de afgelopen week, staan er voor de komende twee weken slechts vier leveringen op de planning. Dit vindt allemaal plaatst bij de Gate-terminal wat betekent dat er geen schepen voor de Eemshaven aangekondigd zijn. Groot-Brittannië, België en Frankrijk verwachten in totaal ruim dertig aanlandingen in hetzelfde tijdsbestek. De TTF-termijnprijzen voor december en de maanden daarna liggen nog ca. 25 €ct/m3 hoger dan de Aziatische JKM-prijzen, waardoor Europa wel een interessante bestemming blijft voor met name Amerikaanse LNG-producenten.

De Europese Commissie heeft deze week overeenstemming bereikt over het gezamenlijk inkopen van tenminste 13,5 miljard m3 gas na deze winter. Dat is ongeveer 15% van de totale capaciteit van de Europese gasvoorraden, oftewel 2,5 tot 3,5% van de totale jaarlijkse Europese gasvraag. Op 24 november wordt hier een definitieve knoop over doorgehakt tijdens een extra ingeplande vergadering. Hierin wordt dan ook besloten over andere voorstellen, zoals een dynamisch prijsplafond voor gas.

Bron: AgroEnergy

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v