Economie groeit 0,6% in laatste kwartaal 2022

Economie groeit 0,6% in laatste kwartaal 2022

Volgens de tweede berekening van het CBS is het bruto binnenlands product (bbp) in het vierde kwartaal van 2022 met 0,6 procent gestegen ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. Bij de eerste berekening, die is gepubliceerd op 14 februari, kwam de groei ook uit op 0,6 procent. De tweede berekening van het bbp wordt altijd circa 85 dagen na afloop van het kwartaal gepubliceerd.

De overheidsconsumptie is opwaarts bijgesteld. Dat komt onder meer door hogere uitgaven van gemeenten. Ook de consumptie door huishoudens was hoger dan eerder geraamd. Huishoudens hebben meer besteed aan diensten zoals horeca, recreatie en cultuur. Het handelssaldo diensten is echter naar beneden aangepast. De groei in het vierde kwartaal werd breed gedragen, waarbij de consumptie door huishoudens en de overheidsconsumptie de grootste bijdrage leverden.

Tweede berekening
De tweede berekening wordt ongeveer 85 dagen na afloop van het kwartaal gemaakt. De eerste berekening, ongeveer 45 dagen na afloop van een kwartaal, is op basis van de dan beschikbare informatie. Na deze eerste berekening komt voortdurend meer informatie beschikbaar over de Nederlandse economie, zoals van de bouw, de zakelijke dienstverlening, de horeca, de overheid, de zorg en de financiële instellingen, die vervolgens wordt verwerkt in nieuwe berekeningen.

De absolute bijstelling van de tweede berekening ten opzichte van de eerste berekening was de afgelopen vijf jaar (2016-2020) gemiddeld 0,04 procentpunt. De twee uitersten bedroegen -0,2 en 0,1 procentpunt.

Bijstellingen groei voorgaande kwartalen
Bij elke nieuwe berekening bepaalt het CBS ook opnieuw de seizoengecorrigeerde reeks van de eerder gepubliceerde kwartalen. Daarnaast worden bij de tweede berekening van het vierde kwartaal de eerste drie kwartalen herzien op basis van de meest recente informatie. Dit heeft tot een bijstelling geleid van de bbp-ontwikkeling van het eerste kwartaal van 2022 van 0,4 naar 0,1 procent, van het tweede kwartaal van 2,5 naar 2,7 procent en van het derde kwartaal van -0,2 naar 0,0 procent.
Groei ten opzichte van het vierde kwartaal van 2021 bijgesteld naar 3,2 procent

Ten opzichte van een jaar eerder groeide het bbp in het vierde kwartaal met 3,2 procent. Volgens de eerste berekening was dat 3,0 procent. De consumptie door huishoudens en de overheidsconsumptie zijn opwaarts bijgesteld en het handelssaldo neerwaarts.

Verder is de groei van het eerste kwartaal aangepast van 6,7 naar 6,3 procent, de groei van het tweede kwartaal van 5,1 naar 5,2 procent en de groei van het derde kwartaal van 3,1 naar 3,4 procent.

Economie groeit in 2022 met 4,5 procent
De economische groei is in 2022 uitgekomen op 4,5 procent. Bij de eerste berekening op 14 februari was dat ook 4,5 procent. De groei in 2022 is vooral te danken aan de hogere consumptie door huishoudens. Ook het handelssaldo, de investeringen en de overheidsconsumptie droegen positief bij.

Aantal banen groeit met 94 duizend
Volgens de tweede berekening steeg het aantal banen van werknemers en zelfstandigen in het vierde kwartaal 2022 met 94 duizend ten opzichte van het derde kwartaal van 2022. De eerste berekening kwam uit op een stijging van 85 duizend banen.

In het vierde kwartaal van 2022 waren er volgens de tweede berekening 394 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in hetzelfde kwartaal van 2021. Dat was bij de eerste berekening 380 duizend.

De banencijfers zijn bijgesteld op basis van aangevulde broninformatie. Ook de eerste drie kwartalen van 2022 zijn bijgesteld op basis van de meest recente informatie. In 2022 waren er gemiddeld 445 duizend banen van werknemers en zelfstandigen meer dan in 2021.

Bron:

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v