Peter Smulders: Stop met "veranderen"

Peter Smulders: Stop met veranderen

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Je wordt er mee doodgegooid, lijkt het wel. Coaches. Het lijkt wel of de hele wereld de meest zweverige coaches nodig heeft om überhaupt nog te kunnen functioneren. Er zijn lachcoaches, droomcoaches, inspiratiecoaches, balanscoaches, lifecoaches, stresscoaches, holistisch coaches, mindfullnesscoaches etc etc. Er zijn zelfs speciale websites waar je al die coaches kunt zoeken.

Heel veel van deze coaches geven op hun sites aan dat ze uit zijn om hun klant te “veranderen”. En dáár zit mijn allergie. Want dan denk ik: “waarom zou iemand moeten veranderen?” “Is iemand zoals hij/zij nú is niet goed genoeg?”  “En is het überhaupt wel mógelijk om iemand te veranderen?”   

Je persoonlijkheid rond je drieëntwintigste gevormd!
Vanuit jarenlang biologisch onderzoek aan het menselijk brein is bekend dat de zenuwverbindingen in de hersenen volledig zijn gevormd tussen je 20e en 25e levensjaar. Daarna zijn deze stabiel (of takelen af op latere leeftijd).  Vóór die tijd ontwikkelen de zenuwverbindingen zich nog. Dat is een belangrijke vormende tijd voor je persoonlijkheid.
Óók uit de psychologie is bekend dat de persoonlijkheid is gevormd tussen je 20e en 25e levensjaar. Daarna zal je persoonlijkheid niet veranderen, met uitzondering als je calamiteiten meemaakt. Kortom. Er vált niets te veranderen na je 25e levensjaar. En dat moet je niet willen.

Coachen: leren omgaan met je persoonlijkheid
Je bent zoals je bent. Met al je eigenschappen en percepties die je persoonlijkheid vormen.  En daar is niets mis mee! Want een coach die aangeeft dat je moet “veranderen” zegt impliciet: “jij bent in je huidige vorm niet goed genoeg”. Het zal je maar gezegd worden. Een goede coach gaat uit van jouw eigenschappen, jouw persoonlijkheid zoals die is. En die gaat aan de slag om je te helpen hoe je je persoonlijkheid in kunt zetten om goed te kunnen functioneren.

Sommige eigenschappen kunnen wel eens lastig of contraproductief zijn in een bedrijf of in een team. Een goede coach gaat met je aan de slag om te kijken hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Zijn die eigenschappen dan negatief of “slecht” zoals ik een coach ooit hoorde zeggen? Welnee! Het zijn jouw eigenschappen en die zijn altijd goed. Zo bén je. En zo blijf je.  

Ben op je hoede voor “verandercoaches”
Laat je niet veranderen. Maar wil je écht geholpen worden, ga dan op zoek naar een coach die, op basis van jouw persoonlijkheid, samen met je analyseert hoe je die succesvol(-ler) kunt inzetten. Praktisch. Met beide benen op de grond.  

Succes!

 

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v