Eric Flinterman: AI, kans of bedreiging?

Eric Flinterman: AI, kans of bedreiging?

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Artificial Intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie: er wordt veel over gesproken, maar nog weinig mee gedaan in de tuinbouw. En dat terwijl we inmiddels al een paar jaar weten dat de inzet van AI betere teeltresultaten geeft.

Meer nodig dan groene vingers
We blijven maar zoeken naar mensen met groene vingers, maar die zijn niet te vinden. Bovendien is het niet meer genoeg om mensen met groene vingers aan het werk te hebben. De huidige stand van de techniek vraagt om data-analisten die kunnen omgaan met AI. We meten en weten steeds meer en het aantal sensoren neemt hand over hand toe. We beschikken dus over extreem veel data. Zo veel zelfs dat we die niet meer kunnen managen met de huidige manier van werken. We hebben als mens immers onze beperkingen om data te verwerken. AI kan dat wel.

Wat voegt AI toe?
Gaat AI de teelt dan geheel overnemen? Ik denk van niet. Met AI gaan we wel nog beter telen. We blijven zelf aan de knoppen zitten om onze doelen te realiseren. Het gaat allang niet meer om de hoogste productie. Het gaat erom de juiste hoeveelheid op het juiste moment tegen de juiste kostprijs te produceren. Daar komen we enkel met ons brein gewoon niet meer uit. Natuurlijk maken we al gebruik van computers met speciale software. Maar AI gaat veel verder, maakt eigen analyses en past acties aan om het optimale resultaat te realiseren. Nog steeds onder onze regie, maar wel met het besef van onze eigen beperkingen.
Het is een eeuwenoud principe dat we middelen inzetten om onze beperkingen zo veel mogelijk op te heffen. We hebben auto’s ontwikkeld, omdat wij niet zo ver kunnen lopen. We hebben rekenmachines gemaakt, omdat we niet zo snel en zo goed kunnen rekenen als deze apparaatjes. Zo is het nu ook met het analyseren van en conclusies trekken uit heel veel data.

AI is een must
AI, kans of bedreiging? Wat mij betreft geen van beide. Het is een must. We kunnen de data die we hebben, niet meer optimaal verwerken. We kunnen de mensen niet meer vinden die old school op het huidige, zeer hoge niveau kunnen werken en we kunnen het ons gewoon niet permitteren om de aanwezige kennis niet volledig te benutten.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v