Blog: Winnen zonder strijd

Blog: Winnen zonder strijd

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Het conflict in de Oekraďne heeft de laatste dagen onze hele wereldorde op z'n kop gezet. Wat een doffe ellende met uiteindelijk alleen maar verliezers. Op basis van deze situatie en toestand, voor zover bekend, kon ik het niet laten het boek 'Winnen zonder strijd' van Sun Tzu weer eens uit de kast te pakken. Na ruim 20 eeuwen geldt het werk van deze Chinese strijder/filosoof nog steeds als een invloedrijk boek op het gebied van strategie. Een boek over 'krijgshandelingen' ruim 500 jaar voor Christus geschreven en nog altijd actueel. 

Volgens Sun Tzu is de beste oorlog, de oorlog die niet gevoerd hoeft te worden. Kernpunten van het betoog van Sun Tzu zijn: ken je vijand, zorg voor kennis en discipline bij je eigen troepen, oefen iedere dag, ken de omgeving, weesgoed bewapend, kortom zorg dat de vijand het wel uit z'n hoofd laat om je aan te vallen. De meest ideale strategie is winnen zonder te vechten, het meeste bereiken door het minste te doen is karakteristiek voor het taoďsme (een oude Chinese mystieke, filosofische en religieuze stroming). Voorkomen is beter dan genezen, geldt voor vele sectoren en delen van ons dagelijks leven.

Even los van de actuele ontwikkelingen in de Oekraďne , kunnen wij veel leren van Sun Tzu, met name hoe het wel moet. Zoals eerder aangegeven beperkt zich deze kennis en ervaring niet tot het voeren van een oorlog. Hoe lastig deze vergelijking nu ook is, maar ook ondernemers kunnen hier heel veel van leren. Probeer de Sun Tzu uitgangspunten maar eens te vertalen naar je eigen bedrijf en markt. Je zult zien, met behulp van een iets minder oorlogszuchtige termen, zijn deze uitgangspunten voor 100% toepasbaar in je eigen business. Met de focus op je eigen bedrijf levert het "voorkomen is beter dan genezen", het winnen zonder strijd-principe, absolute voordelen op in de vorm van Unique Selling Points en duurzame vormen van concurrentie voordeel. Dus niet eenvoudig te kopiëren.

Winnen zonder strijd, hoe gek het ook klinkt de meest vredelievende manier van strijd! Laat ons het hoofd koel houden en het hart warm!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v