Blog: Werken of studeren?

Blog: Werken of studeren?

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Na Covid gaat de economie weer de goed kant op, meer groei dan verwacht. Je ziet dat zeker ook op de arbeidsmarkt, er zijn maar weinig sectoren waar men zich geen zorgen maakt over de beschikbaarheid van jonge talent. De zorg , de techniek, de bouw, de ict en vele andere sectoren zien ernstige tekorten op zich af komen. Probeer nog maar eens een monteur of loodgieter te pakken te krijgen. Het lijkt erop dat we allemaal "doe het zelver" worden.

Op basis van deze ontwikkelingen ontstaat er een behoorlijke druk op jonge mensen om snel aan het werk te gaan om snel geld te verdienen. Nu gun ik iedereen een fantastische baan met een fantastisch inkomen, maar bedenk wel dat je als 25 jarige nog minstens 40-45 jaar moet werken. Zorg dus voor een sterke startkwalificatie.

In ons land moet je een beroepskwalificatie hebben om überhaupt de school te mogen verlaten. En nu lonkt een aantrekkelijke arbeidsmarkt, maar de nadruk ligt op NU. Zoals gezegd moet je als 25 jarige nog ca. 40-45 jaar werken en kijk nu eens 25 jaar terug. Wat is er dan allemaal verandert? 25 jaar geleden geen iPhone, geen flatscreens, geen elektrische auto's, etc, nauwelijks nog zzp'ers en voor je pensioen werd toen goed gezorgd. Heel veel veranderingen dus en niemand kan voorspellen hoe de wereld er over 25 jaar uit ziet. Iets wat ook een rol speelt is de zogenaamde "diploma-inflatie". Waar je vroeger ambachtsschooldiploma voor nodig had, is nu minimaal een mbo-diploma  voor nodig. Hetzelfde geldt voor het hbo en wo, een Masterdiploma is nu al bijna niet meer voldoende, je moet minimaal gepromoveerd zijn. De ontwikkelingen binnen de BV Nederland zullen dus steeds meer aandacht vragen van het individu om bij te blijven en te blijven leren en studeren!!

Je moet je dus afvragen hoe lang blijft mijn huidige diploma van waarde? Zou diploma-inflatie invloed kunnen hebben in mijn werkzame leven en mijn werkplezier?. Hoe steviger de opleiding en diploma, hoe sterker is je positie op de arbeidsmarkt. Vraag is dus "ga ik na het MBO werken of ga ik nog even door naar het HBO?" Nu denkt u, mooi verhaal voor een oud hbo-docent, hij heeft belangen. Nu, het aantal studenten op het HBO is de laatste 5 jaar met gemiddeld 10% toegenomen, dus werk zat! Als ik terugkijk op mijn studietijd dan was dat toch een hele mooie periode in mijn leven. Ik vond het ook leuk en denk er, ondanks mijn werkstudentperiode, met veel plezier aan terug. En... dat gun ik alle jonge mensen. Kies een studie die bij je past, die je leuk lijkt. Om op je 18e al aan het werk te gaan lijkt mij wat vroeg. Je moet nog minimaal tot je 65e-70e jaar werken. Denk er dus goed over na. Een stevige opleiding met een stevig diploma is een basis voor een sterke toekomst.

Ik wens alle studenten die voor dit soort keuzes staan, veel wijsheid.

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v