Blog: 'Wereld Bodem Dag'

Blog: 'Wereld Bodem Dag'

Een weblog van Joost Joling. Hij is Technisch Commercieel Manager NL bij Tradecorp, onderdeel van de Rovensa Groep. Joost schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Wist u dat het op 5 december naast het vieren van Sinterklaas ook 'Wereld Bodem Dag' was? Het zal u wellicht zijn ontgaan door alle hectiek, maar op deze Wereld Bodem Dag vragen vele organisaties aandacht voor de bodem. En dat deze bodem belangrijk is weten wij natuurlijk allemaal…

De Food and Agriculture Organisation (FAO) schat dat 38% van de percelen wereldwijd te maken heeft met een vorm van bodemverarming of degradatie, zoals slechte infiltratie van bodemwater, verminderde beschikbaarheid van voedingsstoffen, verzilting, verzuring of een ongunstige pH-waarde van de bodem. Al deze problemen leiden tot een verlies aan bodemstructuur en organisch materiaal in de bodem, wat uiteindelijk leidt tot onvoorspelbaardere oogsten en een verminderde opbrengst.

Het meest zichtbare van verarming is de afname van organische stof en het verlies van bodemstructuur.
Om het verlies van organische stof tegen te gaan zijn het terugbrengen van gewasresten, het gebruik van compost en groenbemesters van groot belang. Compost is een uitstekende bron van vezels en voedingstoffen voor een gezond bodemleven en plantengroei en bevat verdunde vormen van humuszuren. Deze componenten komen allemaal ten goede van de bodemstructuur. Compost heeft echter ook een nadeel. Het is erg volumineus en kostbaar om over grote afstanden te vervoeren.

Humuszuren die in kleine hoeveelheden in compost aanwezig zijn, kunnen ook uit andere bronnen verkregen worden. Wat ik hiermee wil aangeven is dat er dus oplossingen zijn om middelen in te zetten die deze humuszuren in geconcentreerde vorm bezitten die een rol kunnen betekenen in de bodemverarming en tevens de wortelontwikkeling en opname van meststoffen stimuleren, resulterend in een betere kwaliteit en opbrengst.

Bron: Joost Joling

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v