Blog: Wendbaarheid

Blog: Wendbaarheid

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Een onderwerp waar veel over wordt gesproken is de arbeidsmarkt. Voor het uitbreken van Covid-19 was de arbeidsmarkt krap en hadden bedrijven moeite om vacatures te vervullen. De pandemie leek het tij te keren omdat veel tijdelijke en uitzendcontracten beëindigd moesten worden. Maar inmiddels is duidelijk dat de verwachte ruime arbeidsmarkt er niet komt en hebben veel bedrijven al weer moeite om voldoende personeel aan te trekken en vast te houden.

De arbeidsmarkt houdt ook Haagse politici en polderaars van werkgeversorganisaties en vakbonden bezig. Zij praten vooral over flexibiliteit en zekerheid op de arbeidsmarkt. Flexibiliteit zou ten koste van zekerheid gaan, zekerheid zou ten koste van flexibiliteit gaan. Ik denk dat dat een valse tegenstelling is. Een gezonde arbeidsmarkt heeft flexibiliteit én zekerheid nodig! De sleutel daarvoor is wendbaarheid. Bedrijven moeten wendbaar op veranderingen (in bijvoorbeeld de vraag van klanten) kunnen inspelen. Hun medewerkers moeten wendbaar kunnen switchen naar een andere functie, een ander bedrijf of zelfs een andere sector. Dat vereist een voortdurende oriëntatie op de toekomst en investeren in opleiding en ontwikkeling.

Bedrijven die daar samen met hun medewerkers in slagen zullen zowel op een ruime als op een krappe arbeidsmarkt erin slagen de beste mensen op de juiste arbeidsplaatsen te krijgen.

En dát is waar het op de arbeidsmarkt altijd weer om gaat.

Bron: Henk Strating

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v