BLOG Vincent Jansen: Go Karien!

BLOG Vincent Jansen: Go Karien!

Een weblog van Vincent Jansen. Vincent is regiomanager Noord-Holland bij uitzendorganisatie NL Jobs. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Ik kan het iedereen aanraden. Twee weken op een locatie doorbrengen waar je slechte wifi hebt en geen 4G. De eerste dagen zijn nog frustrerend en loop je dwaas met je telefoon te zwaaien, op zoek naar een signaal. Het zal er dan ook vast raar hebben uitgezien toen ik half hangend in een plantenbak, want 2 streepjes bereik, vanuit een onmogelijke hoek mijn mails aan het checken was. Echter na een paar dagen was ik daar wel klaar mee en ervaarde ik vooral rust. Geen drang meer om het nieuws te volgen of social media te checken. Heerlijk!

Nu ik echter alweer een tijdje terug ben, zit ik er weer helemaal in. Het gemiste nieuws wat mij het meeste opviel tijdens mijn isolement (want zo voelde het een beetje) was de niet mis te verstane spierballentaal van Minister Van Gennip (SZW). Na de eerder gedane toezegging dat vanaf 2025 alle uitzendbureaus zich verplicht moeten certificeren, gaat zij nu weer een stapje verder. Zij pleit namelijk voor het persoonlijk beboeten van feitelijke leidinggevenden, indien zij de wet- en regelgeving omtrent uitzenden overtreden.

Wat zijn 'feitelijke leidinggevenden'? Dit zijn de zogenaamde 'katvangers' die nu door malafide partijen worden ingezet om hun louche uitzendbureaus te runnen. Want veel malafide ondernemers c.q. rechtspersonen zijn wel een keer gepakt en hebben een bestuursverbod gekregen, maar zij omzeilen dit door simpelweg hun onderneming te liquideren, een nieuwe op te starten en vervolgens een katvanger aan te stellen.

Echter als het aan Karien ligt is dit straks helemaal niet meer aantrekkelijk. Want de feitelijke leidinggevende c.q. katvanger is met de nieuwe maatregel zowel persoonlijk als privé aansprakelijk en kan een behoorlijke boete tegemoet zien i.c.m. een strafblad. Deze maatregel moet voorkomen dat malafide partijen, zoals nu, telkens weer met groot gemak overtredingen kunnen begaan en dat katvangers profijt hebben van malafide gedragingen.  

Een andere maatregel die er gaat komen is het van toepassing verklaren van de Wet Bibob op het certificeren van uitzendbureaus. Dit betekent dat de certificerende instelling een onderzoek kan instellen naar een rechtspersoon en ook naar feitelijke leidinggevenden. Hiervoor zijn ze gerechtigd om informatie op te vragen bij politie en justitiële diensten. Op grond van de uitkomst kan een certificaat worden geweigerd of worden ingetrokken.

Tot slot wordt het verplicht om bij de aanvraag van een certificering een bankgarantie af te geven. Indien de rechtspersoon of feitelijke leidinggevende een overtreding begaat en de garantie moet worden aangesproken, dan verhaalt de bank de bedragen op het uitzendbureau. Al deze maatregelen moeten malafide partijen de kop indrukken. Bovendien kan men zonder certificaat geen arbeidskrachten meer ter beschikking stellen.

Klein minpuntje. Deze regelgeving gaat pas vanaf 2025 in. Vanaf 2023 echter krijgen de Arbeidsinspectie en de Belastingdienst meer capaciteit voor extra toezicht op de uitzendbranche. En dat is hard nodig, want op dit moment is het een soort van tandeloze tijger. Wij als bonafide partij kunnen ook niet wachten tot dit allemaal van kracht is. Onze reputatie leidt er namelijk onder en ook de BV Nederland. Arbeidskrachten zijn namelijk hard nodig, en die komen steeds minder graag naar Nederland, juist vanwege die twijfelachtige reputatie.

Dus… Go Karien!

Bron: Vincent Jansen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v