Blog: Veranderende afzet- en arbeidsmarkt

Blog: Veranderende afzet- en arbeidsmarkt

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Binnenkort krijgen we een nieuw kabinet dat weer veel van onze problemen moet gaan oplossen. Nu zijn er naast het klimaat, digitalisering etc. nog een paar knelpunten die tot nu toe in Nederland en de EU  onvoldoende aandacht krijgen. Te weten vergrijzing, minder kinderen en leegloop van de landelijke gebieden of te wel de trek van het platteland naar de grote steden met alle gevolgen van dien. Momenteel woont ongeveer 50% van de wereldbevolking in grote steden, men verwacht dat dit in 2070 rond de 75% ligt.

Al met al een soort economische sluipmoordenaar met een zeer negatieve invloed op de ontwikkelingen van de afzet- en arbeidsmarkt en daarmee ook op onze economie. In 1960 bedroeg de bevolking van de EU nog 12% van de wereldbevolking naar verwachting is dit rond 2070 slechts nog 4% met landen waar meer dan 50%  ouder is dan 65 jaar. Kortom de EU als één  groot bejaardenhuis met een sterk krimpende en vergrijzende markt voor onze producten. Nadeel van deze ontwikkeling is dat er geen snelle oplossingen zijn, de levertijd van jonge, goed opgeleide arbeidskrachten is meer dan 20 jaar. Nu zijn er continenten waar voldoende jonge mensen, zonder werk, wonen, maar die oplossing gaan we voorlopig nog uit de weg.

De leegloop van grote delen in Nederland en EU heeft ook economische consequenties:
•    Lokale vergrijzing
•    Vermindering van de leefbaarheid
•    Minder openbaar vervoer
•    Minder scholen
•    Minder winkels
•    Geen bibliotheek meer

Kortom een stagnerende economie met als logisch gevolg, armoede en verloedering ( zie het Franse platteland?). Uit onderzoek blijkt dat dit ook nog een voedingsbodem is voor rechts extremisme, men voelt zich in de steek gelaten.

Toch hebben we nieuwe arbeidskrachten nodig. Nu passen buitenlandse werknemers en vluchtelingen niet altijd direct op de openstaande vacatures. In Spanje heeft men als vertrekpunt "als ze niet geschikt zijn, dan maken we ze geschikt".

Er zal dus de komende jaren niet alleen een ander afzetmarkt ontstaan maar ook  een andere, meer complexe arbeidsmarkt. Buitengewoon nuttig dit goed in de gaten te houden daar nu al over na te denken.

Fijne feestdagen gewenst!


Deze blog is gebaseerd op een artikel uit MO, 'Loopt Europa leeg?' van 30 november 2021

Bron: Goedemorgen

Deel artikelPaprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v

Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Luister terug! Belangrijke tuinbouw podcasts!