Blog: Stoïcijnse ondernemers

Blog: Stoïcijnse ondernemers

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Donderdag 23 april werd de dreigende monotonie van mijn thuisisolatie vanwege het coronavirus aangenaam doorbroken. Ik luisterde naar Paprika Tasty Radio. Die stond die dag van 's morgens 6 uur tot (uiteindelijk) 's avonds 6 uur in het teken van de Dag van de Tuinbouw. Een initiatief van Goedemorgen, KAS Magazine en HortiContact om de tuinbouwsector in coronatijd een hart onder de riem te steken. Met goede muziek, maar vooral met goede verhalen. Verhalen uit de tuinbouwsector. Over de immense problemen als gevolg van de coronacrisis. Maar ook en vooral over de wijze waarop zij die het hoofd biedt.

In die verhalen kwam veerkracht naar boven. Veerkracht van ondernemers die niet bij de pakken neerzitten. Die de handen uit de mouwen steken en de schouders er onder zetten om ze op te lossen. Ik raakte er diep van onder de indruk. De verhalen gingen zonder uitzondering over zaken waar ondernemers, ondanks de coronacrisis, invloed op kunnen hebben en niet over zaken die daarbuiten liggen.

Daarmee wordt een oude filosofie in praktijk gebracht, die al bij de Grieken en Romeinen in zwang was: de Stoa. Stoïcijnen gaan er van uit dat problemen ons kunnen overkomen, maar dat wij zélf bepalen hoe we omgaan met die problemen. Door alléén energie te steken in dat waarop daadwerkelijk invloed kan worden uitgeoefend. En dat waar we geen invloed op hebben te accepteren. Precies wat de tuinbouwondernemers doen! Ik denk dat dat geen toeval is. In de tuinbouw komen vaker problemen voor waarop mensen geen invloed hebben. Dat zijn we in ons land misschien wel een beetje ontwend. Daar worden we nu keihard mee geconfronteerd. Laten we allemaal het voorbeeld van de stoïcijnse ondernemers in de tuinbouw volgen!

Bron: Henk Strating

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v