Blog: Samenwerken in de tuinbouw: wie is de baas?

Blog: Samenwerken in de tuinbouw: wie is de baas?

Een weblog van Eric Flinterman. Hij is sparringpartner voor ondernemers in de tuinbouw bij ABAB Accountants en Adviseurs. Eric schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Samenwerken is ondernemers in de tuinbouw met de paplepel ingegoten. Denk aan kennisuitwisseling in bedrijfsvergelijkingsgroepen, deelname aan werkgroepen van de veiling, het oprichten van inkooporganisaties, enzovoort. Maar wie is de baas in een samenwerking? En hoe blijft u de baas over uw corebusiness?

Nieuwe vormen van samenwerken
De laatste jaren zien we nieuwe vormen van samenwerken, bijvoorbeeld op het gebied van afzet, innovatie en energie. Er is van oudsher een goede en open houding om samen te werken in de tuinbouwsector. Maar de tijden zijn veranderd. Veel samenwerkingsverbanden zijn praatclubs waarin de conservatieven het tempo bepalen. In een clubje met een aantal ondernemers wil niemand de baas zijn over de ander en niemand wil dat iemand anders de baas is over hem/haar. Daar zit nu precies het probleem. In veel samenwerkingsverbanden wordt niet adequaat gehandeld, terwijl dat op de eigen bedrijven wel gebeurt. Hoe kan een samenwerkingsverband nog succesvol zijn in een tijd waarin ontwikkelingen snel gaan en er regelmatig knopen moeten worden doorgehakt?

Consequente strategie
Mijn ervaring is dat samenwerkingsverbanden in veel gevallen traag zijn, er nauwelijks serieus wordt geďnvesteerd en daardoor eerder een ballast dan een aanwinst zijn voor het eigen bedrijf. Een succesvolle samenwerking vraagt om een goede strategie die consequent wordt uitgevoerd en bewaakt door iemand die directief optreedt en bevoegd is om beslissingen te nemen. Wilt u niet dat anderen belangrijke beslissingen kunnen nemen over zaken die veel impact op uw bedrijfsvoering kunnen hebben? Stop dan met samenwerken of begin er niet aan. Samenwerken kan veel opleveren, maar heeft ook zijn prijs.

Blijf de baas over uw corebusiness
U bent de baas en beslist wat u wel of niet wilt. Dit is de basis van wat u tot nu toe heeft bereikt. U maakt plannen en voert deze uit. De consequenties zult u altijd zelf voelen. Daarom neemt u goede beslissingen en stuurt u continu bij. Alles wat u doet en niet doet, merkt u in uw eigen portemonnee. Dat is de beste drive om goed te ondernemen. Houd dat vooral zo! Past samenwerken daar niet in, dan is dat prima.  Wilt u toch graag samenwerken? Zorg er dan voor dat u wel de baas blijft over uw corebusiness en dat u de samenwerking altijd kunt stopzetten. We leven in een snelle tijd waarin samenwerking zeker een bijdrage kan leveren, maar ook weer snel haar toegevoegde waarde verliest. Snel beslissen in deze snelle tijd is van levensbelang, ook als het om samenwerken gaat.

Wilt u ook weten hoe u in deze tijd het best kunt samenwerken? Neem dan contact met mij op via telefoonnummer 073-6465419 of stuur een bericht.

Bron: Eric Flinterman

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v