Blog: Ruimte voor ondernemerschap!

Blog: Ruimte voor ondernemerschap!

Een weblog van Henk Strating. Hij is oprichter van het bedrijf HS Arbeidsvoorwaarden CAO-advies & onderhandelingen. Henk schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Als jurylid van Ranking the Grower, de zoektocht van KAS Magazine naar de meest ondernemende teler, las ik enkele tientallen bijdragen van telers van bloemen, planten en groenten. Eén van de vragen luidt hoe de teler de coronatijd heeft ervaren en omgaat met de gevolgen daarvan. De antwoorden op die vragen zijn ronduit indrukwekkend!

Natuurlijk. Velen vertellen over de zorgen, angst zelfs, die na de uitbraak van het virus ontstonden. Over de veiligheid en gezondheid van medewerkers, over de afzet van producten, over recent gedane investeringen, over de continuďteit van het bedrijf. Maar daarop volgt steevast het verhaal hoe deze zorgen en angsten werden overwonnen! Misschien nog niet door iedereen volledig, natuurlijk nog niet. Maar iedereen vertelt zonder uitzondering hoe de crisis aangepakt is, welke keuzes daarbij zijn gemaakt en welke resultaten inmiddels al worden bereikt. Die liegen er niet om. Sommigen denken het 'oude' niveau weer te zullen gaan bereiken en verwachten zelfs stérker uit de crisis te zullen komen. Dát kenmerkt ondernemerschap! Niet bij de pakken gaan neerzitten, maar het heft in eigen handen nemen, de schouders er onder zetten en samen met anderen naar oplossingen zoeken.

Niemand heeft deze crisis gewild, het is ons allen overkomen. Dan is de verleiding om oplossingen van buitenaf te verwachten groot. Van de overheid bijvoorbeeld of van de 'polder', brancheorganisaties en vakbonden. Die kunnen en moeten zeker een bijdrage leveren. Maar overheidsregelingen en polderafspraken gaan te vaak ook weer gepaard met nieuwe verplichtingen en beperkingen. En dat is wel het allerlaatste wat ondernemers nu kunnen gebruiken. Daarom zeg ik na lezing van de bijdragen aan Ranking the Grower, ook tegen overheden en polderpartijen: geef ruimte voor ondernemerschap!

Bron: Henk Strating

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v