BLOG Rudi Riemens: Coldplay en de tuinbouw (update)

BLOG Rudi Riemens: Coldplay en de tuinbouw (update)

Bij de publicatie van de weblog van Rudi Riemens ging gisteren iets mis. Hierdoor was niet de volledige tekst leesbaar. We publiceren de blog daarom nogmaals in zijn gehaal. Rudi Riemens is octrooigemachtigde en partner bij Octrooibureau EP&C in Rijswijk. Hij schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Is het u gelukt om kaartjes voor Coldplay te krijgen? Vorige maand zaten er bijna 700.000 mensen in een digitale wachtrij om toegangskaarten te krijgen voor hun concertreeks in de Amsterdam Arena. Zelf zag ik ze samen met mijn collega Ton van den Nouweland begin augustus optreden in Brussel. Het was een geweldige avond. Niet alleen vanwege de muziek, maar zeker ook vanwege alles daaromheen.   
 
Klimaatneutraal en hernieuwbare energie
Wat te denken van fans die zelf energie aan het opwekken waren door middel van een kinetisch veld dat wordt neergelegd op de vloer. Fietsen waar fans elektrische stroom voor het concert konden opwekken. Een podium dat gemaakt was van bamboe en gerecycled staal. Confetti van biologisch afbreekbaar materiaal. Herbruikbare bekers met statiegeld voor bier en fris. Etc, etc.

Op afstand regelbare LED-verlichting
Voorafgaand aan het concert kregen we allemaal een armband, met het verzoek die te dragen. In elke armband zaten 7 verschillende kleuren LED's die via geďntegreerde RF-antennes op afstand bediend konden worden. De verschillende kleuren LED's in de armbanden konden daarbij zelfs per stadionvak aan en uit gezet en kleurspecifiek worden ingesteld.

Stel je even voor. Het is al donker in het stadion. De band zet het nummer 'Sky Full of Stars' in en
ineens beginnen 55.000 armbanden licht te geven en in verschillende kleuren te knipperen. Bekijk hier een video om te zien welk effect dit geeft!

Xyloband
De armband bleek een Xyloband (zie afbeelding boven de blog) te heten en werd tijdens een Coldplay-concert bedacht door Jason Regler. Hij diende er een internationale octrooiaanvrage WO-2013/021209 met de titel "Interactive lighting effect wristband & integrated antenna" voor in, en Coldplay kreeg onder betaling van een licentievergoeding exclusiviteit om ze te gaan gebruiken voor hun tournees.

En de tuinbouw dan?
Ik hoor u denken: "Ja, leuk dat jij een armband met lampjes kreeg bij Coldplay Rudi, maar wat heeft dat nu met tuinbouw te maken?" Ik leg het u uit. Misschien kan de Xyloband u inspireren om creatief te kijken naar wat er allemaal nog meer mogelijk is met LED-verlichting in de kas. Steeds meer tuinders gaan over op LED-verlichting. Het helpt energie besparen en maakt het daarnaast mogelijk om specifieke lichtfrequenties in te stellen die voor dat specifieke gewas optimaal zijn. Maar wat te denken van deze LED-verlichting per specifieke locatie in de kas of zelfs afhankelijk van het groeistadium van de zich aldaar bevindende plant afzonderlijk aan te kunnen sturen qua lichtfrequentie en intensiteit.

En als u de kans krijgt, ga dan zeker een keer naar een Coldplay-concert. Laat u verrassen en inspireren door de techniek, de verlichting en vergeet natuurlijk niet te genieten van de muziek.

Bron: Rudi Riemens

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v