Blog: Plantenteelt is saai!

Blog: Plantenteelt is saai!

Een weblog van Jolanda Rosloot. Zij is opleidingsmanager bij kasgroeit.nl. Jolanda schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

'Plantenteelt is saai!' Met deze woorden kwam mijn dochter thuis na haar eerste les plantenteelt dit nieuwe schooljaar. Mijn dochter zit nu in het tweede jaar van het VMBO. Na het afgelopen half jaar thuis onderwijs zonder praktijklessen mocht ze nu eindelijk weer naar school. Ze had er zin in toen ze vanochtend de deur uitging. Lekker aan de slag in de praktijkles plantenteelt.

De toon was gezet
Ik was natuurlijk nieuwsgierig waar de opmerking "plantenteelt is saai" vandaan kwam en vroeg haar wat heb je gedaan? De praktijkles plantenteelt stond die dag in het teken van spitten. Tja, de eerste praktijkles Plantenteelt van het schooljaar en dan met de klas gaan spitten dat lijkt me eerlijk gezegd ook wel een beetje saai. Helaas is bij haar nu de toon gezet voor dit jaar en plantenteelt staat gelijk met 1-0 achter ten opzichte van de andere praktijkvakken. De kans dat zij straks kiest voor de tuinbouw is nu al een stukje kleiner geworden, al weet ik natuurlijk niet hoe de hazen gaan lopen in de toekomst.

Doorstroom VMBO naar MBO
De opmerking van mijn dochter was voor mij wel een trigger. Hoe kun je deze 14-jarige leerlingen nu interesseren voor een keuze richting de tuinbouw. De vmbo-school waar mijn dochter op zit groeit nog elk jaar met het aantal leerlingen. Maar de uitdaging is om de doorstroom van het VMBO naar het MBO richting de tuinbouw goed op gang te krijgen. Want het aantal mbo-leerlingen in de richting tuinbouw dat mag wel wat meer zijn.

Kennismaken met de tuinbouw
Er zijn een aantal mooie initiatieven van Glastuinbouw Nederland zoals Gogo Greenhouse en Vlog uit de kas. Dit zijn leuke voorbeelden om scholieren te interesseren in de tuinbouw. Maar uitdagende praktijklessen plantenteelt op het VMBO, waarbij de leerlingen kennis maken met de moderne tuinbouw en dan niet alleen in het Westland maar over alle regio's waar glas te vinden is. Daar moeten we toch wat mee kunnen. Toch maar eens het gesprek aangaan met de docent plantenteelt om te bekijken of we de tuinbouw mooi in beeld kunnen krijgen bij deze groep potentiële medewerkers.


Bron: Jolanda Rosloot

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v