BLOG Peter Smulders: PSV en de energie-/stikstofcrisis

BLOG Peter Smulders: PSV en de energie-/stikstofcrisis

Een weblog van Peter Smulders, exclusief geschreven voor Goedemorgen. Peter is mede-eigenaar van Free Launch. Dit bedrijf begeleidt al meer dan 20 jaar ondernemers in de tuinbouw bij de professionalisering van hun organisatie en de mensen die daarin actief zijn.

Bij voorbaat mijn excuses aan de Eindhovense fans. Ik ga vertellen over een voorval wat minder prettig is voor de eindhovenaren.

Ik ben supporter van een provincieclub. Vaste klanten, die mij wat beter kennen, weten welke club.
Het was enkele seizoenen geleden dat wij een thuiswedstrijd speelden tegen PSV. Normaal gesproken voor ons een voorspelbare en ingecalculeerde verliespartij.

Een van de PSV'ers (ik zal zijn naam niet noemen) beging in de eerste helft een overtreding die een rode kaart verdiende. Hij kreeg echter geel.

Het thuispubliek was het er niet mee eens. Bij elk volgend balcontact werd hij uitgefloten. In plaats van dit gefluit te negeren begon de speler erop te reageren. Met armgebaren en soms een opgeheven middelvinger naar het publiek. Zijn irritatie groeide, zijn spelkwaliteit ging zienderogen achteruit. En uit pure frustratie maakte hij weer een grove overtreding die bestraft werd met direct rood.  

Blijf gefocust op de bal en op het doel
Er komt nogal wat negatiefs op ons, glastuinbouwondernemers, af. Een energiecrisis, een oorlog die grote effecten heeft, de druk om te verduurzamen maar een SDE-subsidie die niet functioneert, onzekerheid over PAS-bedrijven zonder MB-vergunning, personeelstekort, en niet te vergeten, een niet altijd betrouwbare en consistente overheid.

Het risico bestaat dat je als ondernemer enorm kwaad wordt. Op alles en iedereen. En dat je in je woede beslissingen neemt die niet in het belang zijn van je bedrijf. De krachtigste ondernemers verstaan de kunst van het laveren tegen de wind in. Door nuchter na te denken en gefocust te blijven op waar je mee bezig bent en waar je doel ligt. Hoe moeilijk dat ook soms is. Omdat er zovéél tegenwind is.

De cirkels van Stephen Covey

De bekende auteur van managementboeken Stephen Covey illustreerde het met drie cirkels. De cirkel van "control" is de cirkel waar alles te vinden is waar je direct invloed en controle op hebt. Jij beslist bijvoorbeeld wanneer je gaat slapen. De cirkel van "influence" geeft aan waar jij invloed op hebt maar waar jij niet alléén de controle over hebt. Neem een managementteam dat gezamenlijk beslissingen neemt. Je hebt wel invloed (je kunt anderen proberen te overtuigen) maar niet de volledige controle. Bovendien kunnen krachten uit die cirkel ook jou beďnvloeden. In het ergste geval kunnen ze jouw binnenste cirkel zelfs kleiner proberen te maken.  De buitenste cirkel is de cirkel van "concern". Dat is alles om je heen wat wél invloed op jou heeft maar waar je niets (of alleen heel indirect) iets aan kunt doen. En juist DIE cirkel (energiecrisis, oorlog, stikstofcrisis) bepaalt ons handelen en ons denken als we niet oppassen. Terwijl we dáár niets aan kunnen doen.

De les
Blijf gericht op wat jij zélf kunt beďnvloeden. Of wat je samen met andere kunt realiseren. Blijf gefocust op je bedrijf. Op je doelen.  Maak je bedrijf wel wendbaar maar maak zélf keuzes. En zoek daarin de samenwerking met anderen. Samen sta je sterk.

Veel succes!

Bron: Peter Smulders

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v