Blog: Kan ik 'het' kopen?

Blog: Kan ik 'het' kopen?

Een blog van Patrick Dankers, productmanager op de afdeling Horticultural proces control bij Priva. Hij schrijft de blog exclusief voor Goedemorgen.

Als u van A naar B wilt kunt u een taxi bellen. De taxi chauffeur verleent u een dienst, u kunt erop vertrouwen dat u veilig en comfortabel aankomt op uw bestemming. U heeft verder geen lasten, geen investeringen, geen onderhoud en u kunt focussen op uw doel in plaats van op de weg. Als u aan de taxi chauffeer vraagt; kan ik deze taxi kopen? Zal de taxi chauffeur waarschijnlijk (indien hij/zij serieus antwoordt) u uitleggen dat dit niet mogelijk is. De taxi is aangepast voor de dienstverlening en de taxi chauffeur heeft hoogst waarschijnlijk een volle agenda en dus zijn taxi nodig om zijn andere klanten niet teleur te stellen.

De taxi chauffeur heeft dus zijn bedrijf en auto ingericht op het verlenen van een dienst en kan/wil daarom niet zomaar zijn auto verkopen. Zou u wel een dergelijk auto willen kopen dan kunt u naar de Mercedes dealer (want waarschijnlijk was het een Mercedes). Dit bedrijf is juist ingericht op het verkopen van auto's. En hij zal u dus ook overtuigen om een auto aan te schaffen en met deze aanschaf ook zaken zoals onderhoud, verzekering, etc bij u als eigenaar neer te leggen. Dit vergt dus een grote investering gevolgd door het dragen van het risico omdat u nu eigenaar van 'het' bent.

En als ik eerlijk ben, bij een auto herken ik ook wel de nuchtere gedachte van de tuinbouw; geef me maar gewoon een factuur dan betaal ik 'het' en is 'het' van mij. En als 'het' onderhoud nodig heeft, breng ik hem naar de dealer en, als ik 'het' beu ben ruil ik hem in.

Tegenwoordig maken we in de tuinbouw ook veel gebruik van Cloud diensten. En daarbij hoor ik ook wel de stelling; ik wil 'het' gewoon kopen, ik heb geen zin in een abonnement. Met name bij Cloud technologie is dit een stelling die eigenlijk bijna nooit realistisch is. Waarom? In tegenstelling tot een auto is het onderhouden, door ontwikkelen, opslaan van procesdata en beveiligen van clouddiensten een altijd doorgaand en kostbaar proces.

In het beschikbaar houden van dit soort technologie zijn veel verschillende specialismes betrokken en om dit goed te doen is het belangrijk om altijd volle focus te hebben op deze technologie. Vandaar ook dat clouddiensten niet te koop zijn, anders zou u als teler de focus op uw bedrijf moeten verleggen naar Cloud technologie…

Bron: Patrick Dankers

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v