BLOG Hans Ligtenberg: Toch wel jammer!

BLOG Hans Ligtenberg: Toch wel jammer!

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Vijf jaar geleden heb ik een vakantie doorgebracht in het Zuid-Westen van Engeland, het was de tijd dat iedereen het volop over de Brexit had. Maar nu net terug van een heerlijke vakantie in een iets ander deel van Zuid Engeland, valt mij toch het één en ander op.

De bewoners kenmerken zich als buitengewoon vriendelijk, behulpzaam en belangstellend. Echt gemeende vriendelijkheid ten top.

Maar niemand heeft het nog over de Brexit, het schijnt een geheel geaccepteerd gegeven te zijn, wat mij zeer verbaasd. Want het leven is er vergeleken met enkele jaren terug, zeker niet beter op geworden. Het leven is er behoorlijk kostbaar geworden, de dienstverlening c.q. hulp van de staat is vergeleken met Nederland minimaal.  Geen personeel te  krijgen, oogsten verrotten op het veld. De   gezondheidszorg staat onder zware druk. Verre familie heeft recent de UK verlaten, vanwege de slecht georganiseerde gezondheidszorg. Vele jaren van conservatief afbraakbeleid hebben de samenleving geen goed gedaan.

Gezond voedsel lijkt behoorlijk aan de prijs, het lijkt erop dat het goedkope, vaak ongezonde voedsel het gaat winnen, met behoorlijk veel "obese" als gevolg. Mensen roken ook veel, vooral de e-sigaret lijkt populair. En ook alcohol stroomt nog rijkelijk. Ondanks het feit dat op het platte land de meeste voorzieningen zijn weggevallen, is er in ieder dorpje wel een postkantoortje en een pub. Kleine, lokale winkeltjes voor de dagelijkse boodschappen worden vaak gerund door vrijwilligers op leeftijd.

In de winkelstraten staan veel panden leeg en te huur, een slecht teken. Ook de veelal prachtige huizen, in welke wijk dan ook, hebben veel te lijden van achterstallig onderhoud. Het ziet er allemaal een beetje slonzig, poezelig en slordig uit. Over de kwaliteit van de secundaire wegen nog maar te zwijgen, bumpy roads met veel rotzooi langs de kant van de weg. Niemand die wat opruimt. 

Er is blijkbaar een enorm verschil tussen de grote stad (Londen) en het platte land, ook veel verschil in arm en rijk. Het aantal voedselbanken neemt ook daar toe en conservatieve politici openen feestelijk nieuwe voedselbanken. Cynisme ten top, zou ik zeggen.

Maar er zijn ook mooie dingen waarom het jammer is dat de UK niet meer bij de EU hoort. Zoals gezegd de mensen zijn buitengewoonvriendelijk, belangstellende en behulpzaam, ze verdienen beter. Mijn oma zou zeggen; "het land heeft wat liefde nodig". Rijdend door het landschap van Zuid Engeland waan je je eigenlijk in de Dordogne, een zeer liefelijk landschap. En uiteraard voortreffelijke high tea's, met veel clotted cream en verse aardbeien. Genieten geblazen! Maar wat nog veel leuker is, de bierglazen worden tot aan de rand toe gevuld, kom daar maar eens om met 3 vingers schuim en een waterig kermisbiertje.

Het is jammer dat ze er niet meer bij horen, de mensen verdienen beter en onze business ook!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v