Blog: Gekkenhuis in sierteeltland

Blog: Gekkenhuis in sierteeltland

Een blog van Thijs Jasperse. Hij is directeur en partner van Florpartners. Thijs schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

Tijdens de paniek van een jaar geleden schreven we over de vraag naar bloemen en planten (veerkrachtig ondernemen 2020). Onze boodschap toen was: 'Het is nu even dramatisch maar het komt goed'. De reden? Structureel is de vraag naar bloemen en planten in Europa goed. Sterker nog, die vraag zal structureel stijgen. Op dit moment is de situatie in de sierteelt een gekkenhuis. Als we over een paar maanden 500 miljoen vaccinaties verder zijn, zal de vraag inzakken, maar COVID-19 heeft zoveel reclame gemaakt voor ons dat we structureel mogen rekenen op een wat grotere markt.

De sector die zich altijd ontwikkelde op basis van evolutie en consensus, gaat dit jaar het 'eindspel' spelen. Dit jaar wordt beslissend voor de toekomst van Royal FloraHolland. Centraal daarbij staat Floriday. Als Floriday mislukt dan zie ik het somber in. Dat zou strategisch een gigantische misser zijn voor de telers. Het digitale platform in handen van de telers en is voor de lange termijn essentieel voor de concurrentiepositie. Om bij de lange termijn te komen, moet op korte termijn de onmacht, de frustratie, het onbegrip, het (gevoelde) verlies en het geschreeuw de wereld uit. Het positieve is: niemand is onverschillig en onwillig. Dat betekent dat er betrokkenheid is en dat zowel handel als telers grote (gezamenlijke) belangen zien. Dat betekent ook dat er energie is. Twee basisvoorwaarden voor succesvol veranderen zijn dus aanwezig: groot gezamenlijk belang en energie. Maar dat is niet voldoende. Er is meer nodig. Bijvoorbeeld dienende, dus verbindende, leiders met de goede bedoelingen. Daar bovenop natuurlijk de wil om de sector op dit punt bijeen te houden.

Het lijkt de kabinetsformatie wel… We beleven boeiende tijden!

Bron: Thijs Jasperse

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!