Blog: Er gebeuren rare dingen...

Blog: Er gebeuren rare dingen...

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

China is inmiddels wel een mooi voorbeeld van wat wij een autoritaire staat noemen. Daar gebeuren dingen die wij niet willen en ook niet begrijpen. En toch... economisch gaat het er heel goed, het gaat iedere generatie weer beter, corona wordt stevig aangepakt, ze gaan op vakantie, vieren Oud & Nieuw en men gaat ook alweer naar festivals en feesten. Allemaal zaken die wij hier nu wel heel erg missen.
In de USA gaat het economisch niet al te best  maar toch zijn er hele volksstammen die zich niet laten hinderen door welke crisis of corona-maatregel dan ook. En over het hele Trump-gedoe maar te zwijgen, op zoek naar politieke spierballen.

In Nederland gaat het toch wat anders, wij met onze democratische aanpak besteden heel veel tijd aan heel veel overleg en stapele compromis op compromis, zodat het er slechts een slappe hap overblijft. Wij raken het gevoel van vooruitgang zo langzamerhand kwijt. Mij bekruipt het gevoel dat wij hunkeren naar een "soort sterke man" die alle problemen met simpele oplossingen aanpakt. In ons landje ook kandidaten genoeg zou ik zeggen. Strenger straffen, minder overleg, gewoon uitvoeren, minder steun en hulp voor burgers,  de "zoekhetmaaruit mentaliteit". Politiek gezien begeven wij ons zo langzamerhand op een hellend vlak. Wantrouwen alom!

Toch moeten wij ons realiseren dat onze democratie een kwetsbaar en kostbaar goedje is. Slechts 8% van de wereldbevolking leeft in een democratie, de rest van de wereld moet het met mindere vormen van staatsbestuur doen. Met alle gevolgen van dien, onvrijheid, corruptie, onbetrouwbare overheid, politie die NIET je vriend is, maatschappelijke ongelijkheid en nauwelijks kans om je situatie te verbeteren.
Churchill zei ooit, vrij vertaald: "er is veel op te merken op onze democratie, maar voorlopig is er geen beter systeem".

Aan de andere kant staan ook de voorbeelden uit bijvoorbeeld China; een lock down is daar geen advies maar een bevel. De volgende ochtend kom je erachter dat het hek van je flatcomplex totaal is afgesloten, niemand meer in of uit. Boodschappen moeten met mandjes naar de hogere etages getakeld worden. Dit alles zonder overleg.  Zouden wij Nederlanders zoiets accepteren?

Nu blijkt ook nog dat een belangrijk deel van onze jongste generatie nauwelijks enig besef heeft van het belang van een democratie. Dit lijkt mij toch een gevaarlijke ontwikkeling. Als je het belang van iets niet kent, dan maak je je ook niet druk als het verdwijnt. De democratie staat dus ook in ons kikkerlandje onder druk.

Voor je het weet wordt er om een sterk man geroepen. Wees waakzaam en houdt onze democratie in ere!

Succes de 17e!

Bron: Hans Ligtenberg

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v