Blog: Eigen IK eerst

Blog: Eigen IK eerst

Een weblog van Hans Ligtenberg. Hij is oud-docent Groene bedrijfskunde aan de Hogeschool Inholland in Delft en als vrijwilliger actief bij PUM. Deze weblog schreef hij exclusief voor Goedemorgen.

Waarom zien mensen zo graag "sterke mannen" in tijden van crisis? Sterke mannen zoals Biden, Xi en Poetin bepalen nu wel het wereldbeeld. Bij Biden is sprake van een democratische "lame duck". De Conservatieven in de VS torpederen zijn beleid op alle fronten tot het moment dat Poetin de Oekraďne binnen viel. De macht van de publieke opinie? President Xi kijkt de kat uit de boom, hij moet later ook nog wat met Taiwan. En Poetin is inmiddels wel een karikatuur van een sterke man geworden, helemaal de weg kwijt. Maar hij heeft voorlopig, net als XI, geen last van de publieke opinie. Spreek je in dit soort samenlevingen de waarheid dan is gevangenisstraf te deel.

Blijft toch merkwaardig dat er in Nederland stromingen bestaan die ook graag een sterke man op het schild willen hijsen. We hebben heel veel te verliezen.

Er zijn twee zeer invloedrijke partijen op deze wereld, de eerste is de VS en de tweede is de "publieke opinie". In onze westerse wereld heeft de publieke opinie een enorme invloed. Er zijn reeds meer dan 250 westerse bedrijven uit Rusland vertrokken, en zeker niet omdat zij plotseling Poetin niet meer aardig vinden. IKEA, Shell en heel veel anderen zijn op basis van druk vanuit de publieke opinie vertrokken. Met sterke mannen aan het bewind is er nergens sprake van een vrije pers en dus ook geen publieke opinie die de boel kan corrigeren.

Gelukkig hebben wij hier een vrije pers en iedereen heeft een mobieltje en wij kunnen 24/7 alles vastleggen en verspreiden via de social media. In onze samenleving is alles bespreekbaar. Nu is dit niet altijd een zegen, er wordt ook fors misbruik gemaakt van social media en regelmatig wordt ook bij ons de waarheid verkracht. Er is echter in een democratisch systeem altijd de mogelijkheid om foute beelden te corrigeren. Ook dat is vrijheid van meningsuiting en gelukkig hebben wij een onafhankelijke rechtspraak. Nadeel is echter dat politici hun mening laten afhangen van de publieke opinie. Ook dat zou de vrije pers wat steviger mogen aanpakken.

Blijkbaar hebben wij middels de publieke opinie best wel veel invloed. John Lennon zong het al: "power to the people". Er zijn echter twee absolute randvoorwaarden en dat is de absolute vrijheid van meningsuiting en een onafhankelijke rechtspraak. Maar bedenk: sterk mannen met sterke nationalistische neigingen hebben hier een enorme hekel aan.

Dus let op en blijf bij de les.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v