Blog: Data gedreven telen: dat doe ik toch al?

Blog: Data gedreven telen: dat doe ik toch al?

Een weblog van Ton van Dijk, Global Head of Sales & Operations van LetsGrow.com. Ton schrijft deze blog exclusief voor Goedemorgen.

De laatste jaren wordt er steeds meer geschreven over data gedreven telen. Ik spreek daar veel over met telers vanuit de hele wereld. Vaak krijg ik de opmerking; "maar dat doe ik toch al? Hoe gaat datagedreven telen mij helpen dan?" En dit antwoord klopt natuurlijk wel een beetje. Er worden al heel veel beslissingen genomen op basis van data. Maar er liggen bij veel bedrijven ook nog legio mogelijkheden om te verbeteren.

Met de komst van de klimaatcomputers in de jaren '70 van de vorige eeuw is al een eerste start gemaakt met data gedreven telen, namelijk door op basis van goede informatie en metingen beslissingen te nemen. En zo is het nu nog. Er zijn door de jaren heen erg mooie systemen gemaakt waarbij je als teler, samen met de teeltadviseur, precies kunt instellen wat je wilt bereiken op basis van metingen op het gebied van temperatuur, RV, CO2, meetboxen op meerdere hoogtes, planttemperatuur, PAR, etc. Als je niet oppast zie je door de bomen het bos (of tussen de sensoren je planten) niet meer!

Regelmatig krijgen we hier veel vragen over. Als je veel metingen doet, ben je dan data gedreven aan het telen en neem je ook daadwerkelijk de beste beslissingen? Neem je die beslissingen dan op basis van feiten of gevoel? En is het optimaal om je gegevens een keer per jaar te analyseren of toch beter elke maand, elke week of zelfs real-time? Ben je als mens dan nog nodig in de kas of bekijk je die gegevens simpelweg vanaf je computerscherm? En mocht er iets misgaan in de kas, pas je dan je instellingen aan of is het ook mogelijk om al te voorzien wat er gaat gebeuren zodat je dit kunt voorkomen? Het antwoord op veel van deze vragen zal toch zijn dat er simpelweg gevoel bij komt kijken.

Telen op basis van data
Hierin schuilt het grote verschil tussen data gedreven telen en telen op basis van data. Dit zijn twee aparte invalshoeken. Ik spreek regelmatig bedrijfseigenaren die zeggen dat goede telers in de kas lopen en niet achter een computerscherm zitten. Het is inderdaad wel zo dat het niet gewenst is dat telers continu achter de computer zitten om instellingen te wijzigen. Dat zou namelijk betekenen dat je reactief te werk gaat en eigenlijk loop je dan achter de feiten aan. Je teelt dan op basis van data. Echter is het wel zo dat, wanneer je alle beschikbare data op een goede manier visualiseert, analyseert en gebruikt een teler vanachter het computerscherm scherpere vooruitziende conclusies kan trekken. Dan kun je echt data gedreven telen. Daarvoor is het wel belangrijk dat de fysiologische en natuurkundige kennis op peil is om data juist te kunnen interpreteren. Dit is niet alleen van belang voor de teler zelf, maar ook voor de teeltadviseur en andere collega's.

Plant Empowerment
Een goed handvat voor deze kennis is de fysiologie van Plant Empowerment. Hierover is een boek geschreven, namelijk; 'Plant Empowerment, the basic principles' welke wordt uitgegeven door LetsGrow.com. Het boek beschrijft heel duidelijk de plant fysiologische en natuurkundige processen in de kas en creëert een gemeenschappelijke manier van communiceren.

Een voorbeeld hiervan is de discussie over het generatief of vegetatief sturen van het gewas. Bij Plant Empowerment praten we over de Ratio Temperature Radiation (RTR). Wanneer je een goede controle hebt over de RTR is er sprake van een optimale plantbalans. Een discussie over generatief of vegetatief aansturen van het gewas is dan overbodig. De RTR is een uit te rekenen getal waarmee je kunt werken om een optimale teeltstrategie uit te zetten. Het inzetten van een principe uit deze fysiologie zorgt ervoor dat men proactief met data om kan gaan. Er worden nog meer van deze voorbeelden beschreven in onze whitepapers.

Het boek Plant Empowerment is tevens ook standaard lesmateriaal geworden voor tuinbouw gerelateerde mbo's en hbo's in Nederland en universiteiten in het buitenland. Hier zijn wij natuurlijk erg trots op!

Data Driven Growing
Bij data gedreven telen gaat de teler zich steeds verder bekwamen in het strategisch inzetten van reeds beschikbare data. Binnen LetsGrow.com hanteren we daarvoor altijd de Gartner Grafiek.Als je data goed en eenduidig verzamelt, bewaart, visualiseert en analyseert, dan kunnen hier interessante inzichten door ontstaan. Ons advies is dan ook altijd te starten met het juist registreren van je data. Maak je nog geen gebruik van gewasinstellingen of maak je nog niet structureel foto's met camera's hangend in de kas? Ga hier dan mee beginnen. Foto's combineren met data is voor het analyseren een gouden combinatie. Daarnaast is het ook belangrijk dat je als teler je gaat verdiepen in de verklarende en voorspellende modellen die er zijn. Door te weten wat er gaat gebeuren, is sturen nog mogelijk voordat het zover is. Je kunt met kleine ingrepen, veelal zonder extra investeringen, al grote stappen zetten naar een optimale situatie in de kas. Dat noem ik de kracht van data! Telers die hier voor gaan, zijn de winnaars in de toekomst. En heb je hierbij hulp nodig, geef mij dan gerust een belletje.

Bron: Ton van Dijk

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v