Blog: Apk'tje van jezelf

Blog: Apk'tje van jezelf

Een weblog van Martijn van Velzen. Hij is arbeidsmarktadviseur bij kasgroeit.nl. Martijn schrijft deze weblog exclusief voor Goedemorgen.

"Als je blijft doen wat je altijd gedaan hebt, zal je altijd krijgen wat je kreeg."

Dat is de uitspraak van de alom bekende Albert Einstein. Het mooie aan deze uitspraak vind ik dat deze op veel gebieden van toepassing is, zeker op je persoonlijke ontwikkeling. Voor mij is het schrijven van deze blog daar ook een voorbeeld van. Je moet uit je comfortzone stappen om te veranderen en iets anders te krijgen dan wat je altijd hebt gekregen.

Manager van je eigen loopbaan
In de vele gesprekken die ik voer met werkzoekenden, maar zeker ook met werknemers, geef ik altijd aan dat je manager bent van je eigen loopbaan. Maar ik realiseer me maar al te goed dat dit in sommige situaties makkelijker gezegd is dan gedaan. Want: 'Waarom zou ik veranderen wat ik al 20 jaar zo doe, het gaat toch goed zo?' Stel jezelf eens de vraag of je dit de komende 20 jaar ook nog wilt volhouden en hoeveel plezier dat je oplevert. Als je op de automatische piloot blijft werken, zal je het ook zeker nog volhouden, maar wil je dat ook?

Automatische piloot
Iets veranderen is lastig, maar soms wel noodzakelijk om iets gedaan te krijgen. Juist door op de automatische piloot te blijven werken, sus je jezelf slaap en neemt je creativiteit af. Het zijn soms de kleine dingen die grote veranderingen teweeg kunnen brengen. Hou een nieuwe gewoonte of gedrag eens een maand lang vol. Dat gedrag wordt door je automatische piloot overgenomen in nieuw gedrag. Ik werk inmiddels 10 jaar voor Kasgroeit en ook ik werk al jaren op de automatische piloot. Ik blijf gaan, sta altijd voor iedereen klaar, ben dienstbaar en daarom komt nee niet vaak voor in mijn vocabulaire. Als introvert persoon is het lastig om te laten horen hoe jij ergens over denkt. Het is veiliger om mee te gaan met de ander. Maar is dat ook diep in mijn hart wat IK wil? En zo nee, hoe doorbreek ik dan dit oude patroon?

Last van schouders
Door gesprekken aan te gaan met mijn leidinggevende, directe collega's en een coach ben ik er achter gekomen dat mijn gedrag teveel wordt gestuurd door de anderen en mezelf daarin tekort doe. Door hier alleen al over te praten, viel er een last van mijn schouders! Inmiddels heeft het opgeleverd dat ik veel meer rust gevonden heb in mijn werk en mijn stem laat gelden. Juist door me bewust te zijn van mijn sterke en zwakke punten, maakt dat ik meer zelfvertrouwen heb gekregen. Op zijn tijd eens een apk'tje van jezelf, even die spiegel voor je houden en praten met collega's (360gr feedback) helpen je verder en maakt dat je wat anders krijgt dan je kreeg!

Loopbaanvoucher
Wil je ook aan de slag met je ontwikkeling? Kasgroeit werkt nog altijd met de loopbaanvoucher. De loopbaanvoucher is beschikbaar voor alle medewerkers die werken in de glastuinbouw en vallen onder de cao glastuinbouw.    
 
Alvast succes en plezier bij het ontdekken van de nieuwe versie van jezelf!

Bron: Martijn van Velzen

Deel artikelVandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Paprika Horti Newsradio. Luister terug!

Paprika Horti Newsradio
Luister mee!

Paprika Horti Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v