Zo kan hommel optimaal werken in aardbeienteelt

Zo kan hommel optimaal werken in aardbeienteelt

Als ongeveer 5% van de bloemen is geopend, is het moment aangebroken om hommels te plaatsen in de bedekte aardbeienteelt. Deze bestuivers zorgen voor een betere vruchtzetting, een hoger vruchtgewicht en minder misvormde vruchten. Biobest-adviseur Gaby van Kemenade geeft tips die ervoor zorgen dat de hommels optimaal hun taak kunnen uitvoeren.

Voor een effectieve bestuiving is het allereerst belangrijk om het aantal nesten en de hoeveelheid hommels goed af te stemmen op het aantal aardbeienplanten. Gaby: "Het brede assortiment van Biobest omvat een variatie aan nesten met een verschillende hoeveelheid hommels. De grootte van het teeltoppervlak en dus het aantal te bestuiven bloemetjes varieert sterk van teler tot teler en elke teler heeft dus een ander soort nest nodig. Wij adviseren in serres 1 Standard Hive op 1000 m2. Voor tunnels die minder dan 50 meter lang zijn, is er de speciaal ontworpen Mini Hive. Voor tunnels tussen 50 en 100 meter is een Premium of Turbo Hive geschikt."

Op een verhoging en uit de zon
De juiste plaatsing van de hommelnesten draagt eveneens bij aan de effectiviteit, vertelt Gaby. "Nestkasten mogen nooit direct op de grond worden geplaatst, maar op een kratje of andere verhoging. Bovendien mag het nest niet direct in de zon staan. Na het plaatsen van de hommelnesten is het goed om deze een halfuur tot een uur dicht te laten. Zo kunnen de hommels eerst tot rust komen. Hierna mogen ze geopend worden."

Tijdelijk sluiten bij niet-compatibele behandeling
Als een teler kiest voor een behandeling die niet compatibel is met deze bestuivers, kan hij de nesten tijdelijk sluiten. "Op de dozen zit een draaisysteem. Zo kan de teler 'in en uit' omzetten naar 'in'. Na een uurtje zijn de hommels binnen en kan hij de kasten helemaal dichtdraaien. Eén of twee dagen na de bespuiting kan hij het nest weer openzetten", legt de Biobest-adviseur uit.

Ventileren bij warmte
De kartonnen dozen zijn ook voorzien van een ventilatiesysteem. Gaby: "Is het warmer dan 26°C, dan kunnen telers het deksel zo vouwen dat er een schuin dak met rooster ontstaat. Anders wordt het te warm en valt de bestuiving stil." Een laatste tip gaat over hoe lang de nestkasten bruikbaar zijn. "Dat hangt af van het nest. Mini Hives en Turbo Hives gaan bijvoorbeeld 4 weken mee. Sommige andere nesten zoals een Standard Hive of Premium Hive juist 6 tot 8 weken. Daarna wordt de bestuivingscapaciteit minder. Telers kunnen de nesten dan beter vervangen."

Snelle levering
Klanten kunnen bij Biobest rekenen op snelle levering van de hommelnesten, vertelt Gaby. "De hommels worden opgekweekt in België. Voor het transport van deze nuttige insecten zijn wij daardoor niet afhankelijk van het vliegverkeer, dat de laatste weken beperkt is."

Meer weten over effectieve bestuiving? Deze en andere tips zijn ook te zien in dit filmpje van Biobest. Tijdens de coronacrisis geven adviseurs van Biobest zoveel mogelijk telefonisch advies.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v