Wat is de juiste handzeep?

05-03-2020    09:50   |    HortiHygienz

De keuze voor de juiste handzeep is belangrijk voor de hygiëne op een kwekerij. Handen zijn immers de grootste bron van ziekteverwekkers. De impact op een plantziekte kan daarom enorm zijn. Omdat medewerkers meerdere malen per dag hun handen wassen, is het niet alleen belangrijk dat een handzeep goed schoonmaakt, maar ook dat je kiest voor een product wat de huid niet beschadigt.

Maar waar moet je op letten bij het kiezen van een handzeep? En kan elke handzeep gebruikt worden bij elke teelt? De specialisten van HortiHygienz leggen het uit.

"Met ongeveer 10% van ons lichaamsgewicht is de huid het grootste orgaan van ons lichaam. Hier moet je dus goed voor zorgen. De keuze voor handzeep is dan ook zeer belangrijk. Een goede handzeep voorkomt irritatie aan de huid en houdt de handen schoon. Naast de huid is ook de teelt van belang bij het kiezen van de handzeep. Niet elke handzeep kan namelijk in elke teelt worden gebruikt."

Handzeep komt in verschillende soorten. Er zijn schuimzepen of foamzepen, lotionzepen, korrelzepen en ontsmettende zepen. Elk met specifieke eigenschappen:

-Schuimzepen/foamzepen: schuimzeep is handzeep in de vorm van een schuim. Door de schuimende substantie voelt de zeep zeer zacht en prettig aan de handen bij het wassen. Schuimzeep kan je gebruiken zonder het te verdunnen met water. Schuimzeep is zeer zuinig en daardoor goedkoop in het gebruik. Het is vooral geschikt voor sanitaire ruimtes en bij lichte vervuiling.

-Lotionzepen
: lotionzepen kennen we als de huis-tuin-en-keuken zepen. Om de zeep optimaal te gebruiken, moeten de handen eerst vochtig gemaakt worden. Nadat de zeep is aangebracht, heeft het een snelle en effectieve reiniging voor lichte tot milde vervuiling. De lotionzepen worden net als schuimzepen vooral gebruikt bij lichte vervuiling en in sanitaire ruimtes.

-Korrelzepen
: in korrelzeep zitten allemaal kleine korrels (van natuurlijk materiaal). Dit zorgt voor een schuureffect, waardoor extreme vervuiling van de handen kan worden verwijderd. Denk hierbij aan olie, vet, lijmresten op waterbasis, verfresten op latexbasis en plantaardige kleurstoffen. Gebruik korrelzeep in eerste instantie droog. Pas wanneer de handzeep goed over de handen is verdeeld en het vuil door de scrubkorrels is los geschuurd, spoel je de handen af met water.

-Ontsmettende zepen
: is een speciaal ontwikkelde handenreinigingsmiddel voor de tuinbouw, voor de ‘natte’ handontsmetting dus met gebruik van water. De werkzame stof benzoëzuur is een stof die van nature in veel soorten fruit voorkomt en in levensmiddelen als conserveringsmiddel tegen gisten, bacteriën en schimmels wordt ingezet. Het is een milieuvriendelijk middel met een bijzonder goed effect, zonder schadelijke bijwerkingen voor de huid. Daarnaast is het een goede eerste stap in hygiënisch werken. Deze zeep ontsmet de handen en verwijdert de plantensappen.

Meer weten over de verschillende soorten en de wijze van toepassing? Lees het hier.


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

De Horti 20 aller tijden

Tijdens de Dag van de Tuinbouw kon je gisteren ook naar de 'Horti 20 aller tijden' luisteren, een lijst met...

Winnen met Oreon

Vanochtend kon je tussen 10 en 12 luisteren naar de tweede uitzending van LED’S. GO. LIVE. with Oreon op...