'Voedingswaarde lager door veredeling'

07-01-2020    10:18   |    AgriHolland/The Guardian

Omdat bij de veredeling van planten vooral geselecteerd is op volume, uniformiteit, vorm en uiterlijk is het gehalte aan bepaalde vitamines en elektrolieten in sommige soorten fruit, groenten en granen tot 50% lager dan 50 jaar geleden.

Dat zegt Alice Stanton, hoogleraar cardiovasculaire farmacologie aan het Ierse Royal College of Surgeons in The Guardian, aldus AgriHolland. Daarom is het volgens hem voor veel mensen noodzakelijk om lams- rund- of varkensvlees te eten. "Het is mogelijk om een gebalanceerd, vegetarisch of veganistisch dieet te volgen. Maar daar is veel kennis en inspanning voor nodig, die de meerderheid van de bevolking niet heeft. Mensen hebben geen tijd om een gebalanceerd dieet uit te stippelen met een variëteit aan verschillende plantaardige voedingsstoffen", aldus Stanton.

"Het is goed om broeikasgasemissies aan te pakken, maar ik ben bezorgd over het feit dat vermindering van consumptie van rood vlees wordt aangedragen als de oplossing daarvoor. Twee tot vier keer per week rood vlees eten beschermt tegen hartaanvallen, beroertes en kanker en zeker in de eerste 3 levensjaren van een mens zijn de nutriënten uit rood vlees voor een kind onmisbaar", betoogt Stanton. De Ierse wetenschapper stelt dat planten niet het enige voedsel vormen dat in voedingswaarde daalde. Ook het gehalte aan omega-3-vetzuren in Schotse gekweekte zalm is volgens hem met de helft gedaald.


Reacties (2)

Joke at 07.01.2020

Interessant bericht. Eén opmerking: Alice Stanton is een 'zij' en geen 'hij'.

Olaf van Kooten at 07.01.2020

Ik ken geen enkel onderzoek dat dit staaft. Ik heb zelf lange tijd hetzelfde gedacht, maar een speurtocht door de wetenschappelijke literatuur heeft het niet kunnen onderbouwen. Hier is sprake van onderbuik kennis.

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Aanmelden Spring Fair

Voor je het weet is het weer lente! Een periode waarin consumenten hun tuin weer zomerklaar willen maken. De...