'Weinig middelen zo breed werkzaam als Signum'

05-04-2018    10:29   |    Goedemorgen

Strobilurines zijn meer dan schimmelbestrijder. Het zijn groeibevorderaars die het bladgroen stimuleren zodat de plant efficiënter met energie en water omgaat. Gewasadviseur Richard van Spronsen van Van Iperen noemt het product Signum daarom een zacht middel. “Het levert geen schade op aan het gewas", zegt hij in de nieuwste uitgave van KAS Magazine.

"Tuinders willen het graag mengen met andere middelen. Met Signum kan dat gerust”, aldus Van Spronsen in KAS Magazine. Bovendien is het een goed preventief middel, geschikt als afwisseling zodat er niet al te snel resistentie optreedt, vindt Van Spronsen. Volgens Eric Kiers, sustainability manager bij BASF, treedt er met Signum sowieso niet snel resistentie op. Signum bevat twee actieve stoffen. Pyraclostrobin en boscalid. “Het vliegt schimmels dus van twee kanten aan.” En dat is niet alleen goed voor de resistentie. “Er zijn weinig middelen zo breed werkzaam als Signum”, zegt Kiers.

Daarnaast promoot Pyraclostrobin de geïnduceerde resistentie. Dit werkt als een vaccin, legt Kiers uit: “Je zet als het ware een plant aan. Als er een stress-factor optreedt, wordt de plant hierdoor getriggerd en maakt zich daar direct weerbaar voor.” Een plant wordt dus alert voor egaal welke stress-factor. Of het nu een ziekte-aanval of een schimmel is, of hitte of kou. Wat dat betreft heeft Kiers nog wel een mooi verhaal uit Amerika. “Een gewas in de buitenlucht was nog maar gedeeltelijk behandeld, voor er vorst optrad. De onbehandelde planten vertoonden duidelijk vorstschade, de behandelde planten stonden er gezond bij. Je kon precies een streep door het gewas zien lopen.”

Lees hier het volledige artikel uit KAS Magazine


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws