VB realiseert aardwarmteproject voor Hoogweg Kwekerijen

15-04-2019    08:57   |    Goedemorgen

Paprikateler Hoogweg Kwekerijen in Luttelgeest verwarmt zijn kassen sinds vrijdag 8 maart van dit jaar met aardwarmte. VB uit De Lier leverde de afgelopen jaren al de complete verwarmingsinstallaties voor de kassen van Hoogweg Paprikakwekerijenen maakte onlangs ook de aardwarmte installatie klaar voor gebruik. Hoogweg is hiermee het eerste bedrijf in Flevoland dat bijna volledig op aardwarmte draait. Driekwart van de warmte komt uit de grond. Meer dan verwacht!

Na een jaar onderzoeken en experimenteren worden de kassen met paprikaplanten nu door middel van aardwarmte verwarmd. Het warme water wordt uit diepe grondlagen naar boven gepompt. Bijna twee kilometer diep zit het warme grondwater. Via een ingenieus buizenstelsel komt het in de kassen, die met elkaar een oppervlakte van 100 hectare beslaan. In vergelijk, dat is meer dan 200 voetbalvelden.

Spannend
Financieel directeur Hans Olsthoorn van Hoogweg Paprikakwekerijen is blij dat het bedrijf bijna geen aardgas meer nodig heeft. 'Het was best spannend.' Hoogweg had van te voren wel onderzoek laten doen, maar had niet verwacht dat het resultaat zo positief zou zijn. 'Het water is zelfs warmer dan we oorspronkelijk gedacht hadden. Vijf graden warmer dan we ingeschat hadden.'

Rendabel
Een nieuwe aardwarmte installatie vraagt om een aanzienlijke investering. Aardwarmteprojecten als deze krijgen, indien zij aan de gestelde voorwaarden voldoen, een aanvullende subsidie waardoor het gebruik van aardwarmte in de kassen van Hoogweg toch rendabel is. Volgens Olsthoorn zit er onder Luttelgeest voor de komende veertig jaar aardwarmte in de grond.

Specialisten
De realisatie van een aardwarmtebron kan alleen met behulp van specialisten van de grond komen. Eind 2017 kreeg VB de opdracht voor het realiseren van de aardwarmte installatie voor de locatie Luttelgeest. Het aardwarmteproject bestond uit het aansluiten van één productieput en twee injectieputten, waarbij de totale installatie geschikt moest zijn om later nog verder uit te kunnen breiden. VB heeft met de kennis van veel voorgaande projecten samen met Hoogweg voor gekozen om alle zoutwaterleidingen te maken van glasvezelversterkte epoxy (GRE) en de warmtewisselaars uit te voeren met titanium platen om op deze manier corrosie binnen de zoutwater leidingen te voorkomen.

Filters
Bij de winning van aardwarmte worden enorme hoeveelheden heet water uit de bodem naar boven gepompt, waar de warmte uit gewonnen wordt. Om een goede overdracht van deze warmte te bereiken moet het zoute water gefilterd worden alvorens het door de warmtewisselaars kan stromen. Een mooie innovatie bij het project van Hoogweg is een verdere doorontwikkeling van het filtersysteem. In tegenstelling tot andere projecten is het nu mogelijk om de filters volautomatisch te wisselen. Met één druk op de knop wordt het filterhuis schoon van zoutwater en drukvrij gemaakt. Naast deze nieuwe ontwikkeling heeft VB ook het door haar zelf ontwikkelde aansturingssysteem van de aardwarmte installatie verder verbeterd en doorontwikkeld.

Thermisch vermogen
De energiebalans optimaliseren was het doel. Hoogweg koos ervoor om het retourwater optimaal uit te koelen. Dit betekende de aanschaf van maar liefst zes warmtepompen, die in serie zijn opgesteld om het retourwater te kunnen afkoelen naar ca. 20 graden. Hierbij wordt er nog een extra thermisch vermogen opgewekt van ongeveer 13 MW!
Door middel van een enorm warmte netwerk worden de drie bestaande locaties van Hoogweg nu dus voorzien van warmte uit de bodem. Het warmtenetwerk is ontworpen en uitgelegd om ook de toekomstige uitbreidingen te kunnen bedienen, waarbij het op vol vermogen geschikt is voor een debiet van maar liefst 2.500.000 liter water per uur.

Voor meer informatie zie www.vb.nl 


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Lagere boete voor Bayer

De boete die het Duitse chemieconcern Bayer moet betalen aan een man die zegt kanker te hebben gekregen van het veelvuldig gebruik van het...

Update Spoorboekje Banenafspraak

32% van de leden van Glastuinbouw Nederland heeft aangegeven mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te hebben. 24% geeft aan...