'Uitzendbureaus in beeld': Euro Start Uitzendbureau

08-02-2018    08:00   |    Goedemorgen

Ruim 35% van de kosten van een teler bestaan uit arbeid. Veelal wordt gebruik gemaakt van uitzendbureaus. Goedemorgen sprak met diverse uitzendbureaus over de toekomst van het fenomeen ‘uitzendkracht' binnen de glastuinbouw. Dit keer Euro Start Uitzendbureau: “Aanbod Oost-Europese arbeidsmigranten wordt steeds kleiner.”

Euro Start Uitzendbureau is gespecialiseerd in de glastuinbouw en in het verpakken van agf. Het uitzendbureau regelt voornamelijk personeel uit Oost-Europa voor zijn klanten in het Westland, Noord-Brabant, de Bollenstreek en Noord-Holland. Ook wordt voor huisvesting en vervoer van het personeel gezorgd. “We merken dat de vraag groot is en het aanbod steeds kleiner wordt”, zegt Bas Franken van Euro Start. “Daar wringt de schoen.”

Franken heeft het idee dat de overheid in de toekomst wil dat ondernemers in de glastuinbouw zelf mensen in dienst nemen. “Ik denk echter dat West-Europese mensen het werk in de kas niet kunnen of willen doen. Het is lastig om personeelsleden van buiten de sector te vinden, mensen uit de stad willen niet in de tuinbouw werken. Verschillende bureaus en overheden hebben dit met projecten geprobeerd, maar dat is steeds mislukt.”

Euro Start Uitzendbureau werkt vooral met Polen en Bulgaren. “We zitten nu in een wat rustigere periode, er is voldoende aanbod. Naarmate het seizoen vordert, moeten we mogelijk ook arbeidsmigranten uit andere landen halen. Het voordeel van Polen is dat ze Duits en Engels praten, Bulgaren spreken alleen hun eigen taal. Bij veel vraag is het soms zoeken om de juiste match te maken.”


Reacties (1)

degermenci.o at 08.02.2018

is var mi.?

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Grodan trekt aandacht met robot

Tijdens HortiContact rijdt Me, Robot rond namens Grodan. Een heuse, rijdende robot die mensen aanspreekt en op zijn buik een filmpje laat...