'Tuinbouw gaat harde Brexit flink voelen'

25-09-2018    09:14   |    Goedemorgen

Gisteravond sprak Corné van Zeijl tijdens de Topsprekersavond van Tuinbouw Jongeren Westland. Hij maakte inzichtelijk welke risico's onze groeiende economie kent, met een harde Brexit als meest verontrustende.

In het World Horti Center luisterden zo'n tweehonderd jonge ondernemers naar de beursanalist van BNR en RTLZ. Van Zeijl begint met het bespreken van diverse economische indicatoren en concludeert dat het momenteel relatief goed gaat met onze economie. Vervolgens bespreekt hij de risico's voor de groei. 

Monetair beleid
Het monetair beleid, waarbij diverse grote spelers obligaties opkopen, kan een risico vormen, maar niet zo groot dat het binnenkort invloed gaat hebben op onze economische groei. Hetzelfde geldt voor het Amerikaanse fiscaal beleid, waar Trump veel schuld opbouwt om belastingvoordeel aan consumenten en bedrijven te gunnen. Dat is meer een risico op lange termijn.

Handelsoorlog
Geduchter moeten we zijn voor de handelsoorlog die zich momenteel ontwikkelt, aldus Van Zeijl, met name tussen China en de Verenigde Staten. Hoewel ook dat voordelen kan hebben, omdat grote bedrijven meer local-for-local gaan produceren. In het geval van tuinbouw kan dat betekenen dat er meer en meer Nederlandse kassen en expertise overal op de wereld gebouwd gaan worden, een trend die we al een tijdje waarnemen.

Harde Brexit
Het grootste risico is een Brexit zonder deal, in de ogen van Van Zeijl, een zogenaamde harde Brexit. Het Verenigd Koninkrijk is de tweede grootste exportpartner van Nederland en met name voor de afzet van de tuinbouw erg belangrijk. Op dit moment daalt het consumentenvertrouwen in Engeland, wat onder andere te zien is aan dalende huizenprijzen. De export naar het Verenigd Koninkrijk zal flink afnemen, vooral omdat ondernemers momenteel investeringen achterhouden in afwachting van de uitkomst van de Brexit. Van Zeijl gaf wel aan dat nog op de allerlaatste dag voordat de Brexit in maart 2019 van kracht is, er een deal kan komen.

1,5% groei minder
Op dit moment is de schatting dat de Brexit Nederland zo'n 1,5% economische groei gaat kosten. Op een prognose van 2,6% economische groei is dat een flinke klap. Valt de economische groei lager uit, dan zou een Brexit ons zomaar in een recessie kunnen duwen. Voor het Verenigd Koninkrijk is een harde Brexit economisch uiteraard een nog zwaarder gelag.

Brexit en de tuinbouw
Voor tuinbouwexport gaat de harde grens tussen de EU en Engeland problematisch worden. Vanwege de douanecontrole en ophoping van vrachtwagens en schepen zullen producten langer aan de grens staan. Een optie is om ook in Engeland local-for-local te gaan produceren als Nederlands bedrijf en een kas neer te zetten, maar daarmee verlies je als ondernemer wel het Nederlands kwaliteitsvoordeel. Bovendien zal arbeid -met name seizoensarbeid en agrarische arbeid- in het Verenigd Koninkrijk flink duurder gaan worden, waardoor het maar de vraag is of het overslaan van de grenscontrole uiteindelijk winst oplevert.

Corné van Zeijl is te volgen op Twitter via @Beursanalist


Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties

Reageer op dit bericht

Meer nieuws

Nieuw wandje

Vandaag gaan we verhuizen! Niet naar een ander pand, maar naar nieuwe werkplekken.

VIDEO: De reis van de kerststerren

Selecta One kweekt de stek voor de poinsettia's op in Oeganda. In deze video vertelt de manager van de farm in Oeganda over de reis die de...