Tijdige inzet roofmijten tegen trips van belang

Tijdige inzet roofmijten tegen trips van belang

In de bedekte aardbeienteelt kan trips veel schade veroorzaken. In de doorteelt plaatsen de meeste telers nu het ABS-System: kweekzakjes met roofmijten. "Wij adviseren daarna wekelijks Amblyseius-System roofmijten te strooien", vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group.

Trips is de grootste plaag in de aardbeienteelt. Deze plaaginsecten tasten de bloemen aan, die uitgroeien tot misvormde en bronskleurige vruchten. Zeker in de doorteelt blijven vaak trips 'over' van het najaar. Braet: "Wij adviseren telers daarom ook in de najaarsteelt biologische bestrijding in te zetten en altijd onkruid te verwijderen. Hoe schoner je start na de winter, hoe beter trips in de hand te houden is."

Kweekzakken bij de start
Eline Braet raadt telers bij de start van de doorteelt aan allereerst gele of blauwe vangplaten (Bug-Scan Yellow of Blue) op te hangen. "Zo kun je de plaagdruk op tijd detecteren." De tweede maatregel is tijdig kweekzakken op te hangen. Het ABS-System (Amblyseius-Breeding-System) bevat kweekzakjes met roofmijten en voeding, waardoor de nuttige insecten zich in de zakjes vermeerderen. "De roofmijt Amblyseius cucumeris is een effectieve bestrijder van trips, ook bij lagere temperaturen. Hij eet echter alleen de tripslarven, dus het eerste stadium van trips. Ophangen moet dus op tijd gebeuren. We adviseren 1 kweekzakje op 2 m2."

Wekelijks roofmijten strooien
De derde maatregel is om daarna wekelijks Amblyseius-System bij te strooien. "Hoe vaak dat nodig is, hangt af van de plaagdruk. Verstrooien kan eenvoudig met de hand, maar er zijn ook telers die een verblazer gebruiken. Uiteraard is het goed om extra roofmijten te strooien op plekken in de serre of tunnel waar veel trips zit", licht Eline Braet toe. Later in het seizoen - als de temperaturen oplopen - kan de teler de bestrijding uitbreiden met de roofwants Orius-System.

Bron: Goedemorgen

Deel artikel



Vandaag op Tuinbouwmarktplaats...

Vandaag op Hortibiz Newsradio, luister terug!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws
Ontvang Goedemorgen!

Meld je aan voor dagelijks Goedemorgen Nieuws

Tuinbouwnieuws, ondernemen, markt en techniek

Hortibiz Newsradio
Luister mee!

Hortibiz Newsradio

24/7 nieuws en informatie

Werken bij Holland Hortimedia?
Solliciteer!

Werken bij
Holland Hortimedia?

Contentmanager m/v – Salesmanager m/v